Băncile nu pot majora avansul pentru creditele ipotecare

Data actualizării: Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Legea dării în plată obligă băncile să îşi regândească ofertele.

banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Prima lor reacţie a fost să majoreze avansul pentru împrumuturile ipotecare. Însă şi-au dat seama că o astfel de măsură nu face decât să blocheze acest segment al creditării. Aşa că acum îşi personalizează ofertele.

De exemplu BCR a decis să scadă avansul pentru creditele ipotecare standard de la 35% la 25% însă doar în 42 de oraşe în care riscul de neplată al creditului ar fi mai mic. Pe listă sunt oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar şi localităţi mai mici, precum Săcele, Mioveni sau Cisnădie.

În plus, tot BCR va oferi un credit ipotecar cu avans de 15%. Însă pentru cei care iau împrumutul pe 20 de ani. Avansul mic şi perioada redusă de rambursare înseamnă o rată lunară mai mare. Prin urmare, banca îi caută prin acest credit pe cei care au venituri peste medie. Destul de mult chiar. Asta vor trebui să facă toate băncile. Să îşi selecteze clienţii mai bine. Să îi caute pe cei care au suficienţi bani pentru plata ratelor şi care nu au interesul să cedeze locuinţa ca să îşi stingă datoriile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri