Banii promiși de Guvern pentru consolidarea digului din Vlădești, afectat de inundații, nu au ajuns

Data publicării:
vila

Două vile au fost pur şi simplu măturate de apele revărsate ale râului Olăneşti, iar alte două stau să cadă şi ele în apă. Famiilile din cele patru case locuiesc acum la rude pentru ca nu se mai pot intoarce în locuinţele grav afectate.

În zonă, cei de la Apele Române au construit în urmă cu câţiva ani un dig, care a cedat la inundaţiile din 29 iulie. Motivul: debitul prea mare al apei, susţine primarul. Tot primarul spune că nu a primit niciun ban de la Guvern pentru pagubele dezastrului provocat de viitura puternică. Aşa că acum încearcă să consolideze malul râului cum poate. A primit 1.000 de tone de piatră de la cariera Bistriţa, dar nu sunt suficiente. Pentru repararea drumurilor, primarul a solicitat 400.000 de lei deşi ar fi nevoie de 800.000.

Guvernul a anunţat că va da 50 de milioane de lei autorităţilor din judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova, zone afectate de inundaţiile recente.

Mulţumim lui Dumnezeu că a fost ziua, dacă era noaptea muream toţi

În Vaideeni, Vâlcea, oamenii încearcă să treacă peste dezastrul provocat de natură în urmă cu o săptămână. Tot ce a rămas după puhoi e disperare, sărăcie şi noroi. Din aer se vede cel mai bine cum apele au înghiţit case, terenuri agricole, tot ce au găsit în cale, ca într-o strânsoare sufocantă.

Relieful e schimbat: unde acum e o vale, înainte era o pădure. Curţile oamenilor sunt distruse, casele abia se mai văd, iar o parte dintre drumuri par să nu fi existat vreodată.

20 de familii ale căror case au fost distruse de puhoaiele revărsate au primit locuinţe modulare. De exemplu, o femeie stă la rude de când apele i-au distrus tot ce avea, averea ei strânsă în cincizeci de ani, o viaţă de om. Cu lacrimi în ochi povesteşte că doar actele a reuşit să le salveze din calea apelor. Până când casa îi va fi refăcută, va sta într-o locuinţă modulară.

„Suntem vai de capul nostru. Plâng că am ajuns să dormim pe aici. Am avut nişte găini, s-au dus pe râu cu tot cu coteţ. Mulţumim lui Dumnezeu că a fost ziua, dacă era noaptea muream toţi. Nu am mai salvat nimic. Am salvat copiii şi am fugit!”, povestește femeia.

„Sunt în momentul de faţă 20 de case. Apa e racordată, curentul e rezolvat. Viaţa trebuie să între în normalitate aici la Vaideeni. Au alimente, au tot ce le trebuie”, declară Gabriel Oprea, ministrul de Interne.

Nu toţi sunt mulţumiţi însă de ajutorul primit.

Am un băiat cu copil mic, nebotezat de două săptămâni. Nu mi-au dat şi mie locuinţă acolo”, a spus o altă persoană afectată de inundații.

15 localităţi din şapte judeţe sunt în continuare afectate de inundaţii. Cei mai loviţi au fost locuitorii din Vaideeni, Vâlcea şi Gătaia, Timiş. Aici, 148 de persoane nu se pot întoarce acasă şi stau la rude sau cămine culturale. Pentru a-i ajuta pe oamenii afectaţi de inundaţii au fost scoase de la rezeva statului 20 tone de combustibil, 5.000 de kilograme de alimente şi 10.000 de litri de apă potabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri