BCE: Deţinerea unei locuinţe nu e neapărat un lucru bun

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Dacă vreţi stabilitate economică şi siguranţă pentru viitor, nu mai cumpăraţi locuinţe, ci închiriaţi! Este sfatul dat de Banca Central Europeană, venit în urma unui studiu realizat de economiştii instituţiei. Aceştia spun că deţinerea unei locuinţe nu este neapărat un lucru bun.

Cu cât este mai mare numărul proprietarilor într-o ţară, cu atât sunt mai lungi şi mai mari perioadele de creditare. Asta înseamnă că sunt bani blocaţi în astfel de active.

Dar sunt şi alte riscuri! De exemplu, de formare a unor bule imobiliare atunci când este cererea mare, şi cresc prin urmare şi preţurile.

Pe de altă parte există riscul unor probleme financiare ce pot duce la neplata împrumuturilor şi creşterea creditelor neperformante. O situaţie pe care am testat-o deja pe pielea noastră. Ne place să fim proprietari. 97% dintre români sunt proprietarii caselor în care locuiesc, iar ţara noastră este astfel ţara cu cel mai mare procent de proprietari de imobile din Europa, faţă de 70,6 % media Uniunii.

Dacă ne uităm la Germania, unde tradiţional oamenii şi-au cheltuit banii pe maşini scumpe cumpărate cu banii jos, în loc să cheltuiască pe locuinţe luate pe împrumut, ciclurile de creditare şi bulele imobiliare au fost relativ stabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri