Beneficiile terapiei cu măgăruși

Data publicării:
terapia cu magari

Daria are 4 ani. Suferă de tetrapareză spastică, o afecţiune care nu i-a permis să vorbească, să meargă sau să îşi coordoneze cele mai mici gesturi. Nu era conştientă de emoţiile sale, nu ştia să îşi exprime nici bucuria și nici tristeţea. Nu accepta pe nimeni în jurul ei în afară de mamă şi de bunică. După cinci luni de onoterapie, aşa cum se numeşte terapia cu măgăruşi, Daria este parcă un alt copil.

„Acum a început echilibrul să îl aibă mai bun, mâinile să şi le folosească. Înţelege unele cuvinte, adică vorbim cu ea şi înţelege sensul cuvântului: "Daria, fii cuminte"!, "te iau eu". Dacă nu vrea ceva, fuge!”, spune Daniela Cosma, bunica Dariei.

Pentru că stă la curte, familia se gândeşte chiar să adopte un măgăruş de la adăpostul Asociaţiei Save the Dogs and Other Animals. Şi alţi părinţi sunt impresionaţi de evoluţia copilor.

„Când am adus-o aici, nu mergea, nu vorbea. Era un copil... numai zâmbea. Atât. Era foarte ruşinoasă. Nu se apropia nimeni de ea. Acum e foarte comunicativă”, spune Maria Iordan, asistent maternal.

„O ţin în picioare, cu orteza pe care o are, orteză de tip Swash (pentru şold şi picioare, n.r.) şi, singură îşi spune: "Hai, Alina, hai că poţi!". Ăsta e cuvântul care ne dă şi nouă putere să mergem mai departe”, spune Alina Nicola, mama unei fetițe.

Şi terapeuţii sunt încântaţi de rezultate.

„În iunie, erau copii cu autism care erau non-verbali, foarte agresivi cu ei şi cu cei din jur. La sfârşitul proiectului, deja folosesc cuvinte, chiar propoziţii scurte, foarte simple, şi sunt foarte blânzi, atât cu animăluţele, cât şi cu ceilalţi copii din jurul lor”, spune Irina Zlatov, terapeut.

O şedinţă de onoterapie durează 40 de minute. În timp ce călăresc, cei mici trebuie să arunce o minge la coş, să ţină un cerc deasupra capului sau în diferite poziţii, să facă baloane de săpun. Astfel, învaţă să socializeze, să îşi ţină echilibrul singuri, capătă mai multă încredere în ei, li se dezvoltă musculatura şi încep să fie mult mai conştienţi de ceea ce se petrece în jurul lor.

Nu numai copiii, ci şi măgăruşii de la adăpostul Asociaţiei Save the Dogs au poveşti triste.

„Au fost maltrataţi sau au lucrat mult, aproape până la moarte, sau au fost abandonaţi, chiar pe autostradă”, spune Filippo Agostino, directorul Save The Dogs and Other Animals.

Onoterapia a fost adusă pentru prima oară în România de Asociaţia Save the Dogs ad Other Animals, în 2011. Astfel de şedinţe sunt extrem de costisitoare. Pot să ajungă şi la 2.000 de lei pe lună, însă copiii înscrişi în acest program de la Cernavodă beneficiază gratuit de ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...