Birocrația biletelor de trimitere încurcă vindecarea

Data publicării:
bilet-de-trimitere

Anual, cincizeci de mii de români află că au cancer. Pentru fiecare dintre ei, drumul către diagnostic este acelaşi: medicul de familie are o suspiciune şi redactează un bilet de trimitere către specialistul abilitat să ceară câteva analize specifice. O trimitere acoperă însă o singură analiză, şi numai aceasta este decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru fiecare analiză trebuie o trimitere separată.

În septembrie 2014, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa bolnavii de cancer că au nevoie de o singură trimitere pentru radioterapie şi citostatice. Acum, la aproape jumătate de an de la acest anunţ, medicii oncologi avertizează că sistemul informatic solicită încă mai multe astfel de bilete.

Mircea Savu, directorul medical al Institutului Oncologic din Bucureşti: Deși în curs de tratament, procedurile la acești pacienți nu sunt validate de Casa de Asigurări și după cum ați văzut principala problemă era asta: lipsă bilet de trimitere.

Discuție asistentă-medic: Toţi sunt în curs de iradiere, cu proceduri băgate de la prima prezentare. Şi mai sunt, dacă te uiți aici, că biletul de internare este dublat.

Ceea ce înseamnă că un bilet nu poate fi procesat de mai multe ori. Cum trimiterile sunt scrise de către medicii de familie, oncologii sunt prinşi la mijloc. Fie realizează analizele pe banii spitalului, fie îşi pun bolnavii pe drumuri.

Maria Agarici, pacientă: Din Constanţa l-am luat, de la medicul meu de familie. Eu am vorbit cu doamna doctor, când o să fie locuri, când aș putea să vin și mi-a spus doamna doctor și am venit când mi-a spus doamna doctor pentru că sunt mii de oameni.

Mircea Savu, directorul medical al Institutului Oncologic din Bucureşti: Multe dintre proceduri sunt invalidate de Casa de Asigurări, ceea ce înseamnă muncă fără bani.

Ultima factură nedecontată Institutului Oncologic Bucureşti este de cinci milioane de lei. Echivalentului bugetului pe două luni. Casa de Asigurări de Sănătate nu are deocamdată nicio propunere pentru rezolvarea situaţiei. Dar cheamă medicii la o nouă rundă de discuţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri