Biroul unde sunteţi avertizaţi: "Nu se primesc atenţii!"

Data publicării:
BANI
Bani

70% dintre românii cu firme spun că există corupție la Fisc, dar doar 1% dintre cei chestionaţi recunosc că au oferit atenţii ca să-şi rezolve problemele. Asta arată un studiu comandat de ANAF, potrivit căruia plătitorii de taxe spun că funcţionarii de la Fisc respectă, într-o mare majoritate, legea. Rezultatul l-a surprins chiar şi pe şeful Fiscului.

În acest serviciu nu se primesc "atenţii"”. Este anunţul pus pe pereţii unui sediu ANAF din Capitală, semn că funcţionarii vor să-i atenţioneze pe cei care stau la rând să nu încerce să-i mituiască.

„Mie mi-au fost refuzate flori, am vrut să-i dau unei doamne şi mi s-a zis: nu, nu primesc!”

„Sunt oameni foarte amabili, când e vorba să dai banii, îi iau uşor. Nu prea se mai dă şpagă, pentru că e rost de mititica”.

„Cei de pe teren să fie oameni instruiţi, serioşi, fără japcă, fără şpagă. MUSCA Pe teren, sigur, acolo e baza!”, spun oamenii.

Probleme sunt - o arată chiar datele oficiale ale ANAF. De la începutul acestui an, conducerea Fiscului a făcut sesizări penale pentru 13 inspectori, care ar fi prejudiciat statul cu 40 de milioane de lei. Au fost făcute 345 de controale interne.

Un studiu comandat de Fisc, care se bazează pe 438 de răspunsuri, arată că două treimi dintre românii cu firme, care au mers la ANAF anul trecut, au spus că în instituţie există corupţie.

Foarte puţini au recunoscut că au dat vreun cadou sau vreo atenţie funcţionarului ca să-şi rezolve problemele.

Dragoş Doroş, președintele ANAF: „Numărul celor care au oferit în ultimele 12 luni un cadou sau o atenţie cu ghilimelele de rigoare unui funcţionar ANAF pentru soluţionarea vreunei cereri este foarte mic - şi anume cei care au recunoscut că au făcut acest lucru sunt într-un procent de sub 1%. 81% dintre cei intervievaţi consideră că inspectorii ANAF au respectat toare reglementările în vigoare - recunosc că mi s-a părut o cifră surprinzător de bună!”

Rezolvarea problemelor ar fi informatizarea, astfel încât interacţiunea între contribuabili şi funcţionarii Fiscului să fie cât mai mică. Studiul ANAF arată şi că de vină pentru imaginea proastă a instituţiei sunt comportamentul unor angajaţi, neînţelegerea legilor de către contribuabili, imixtiunea politică şi salariile mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri