Biserici prădate. Cum se fac bani din obiecte de cult

Data publicării:
icoana

Telefoanele mobile şi portofelele sunt istorie, se fac mult mai mulţi bani din obiecte de cult. Hoţul îşi face cruce şi bagă totul în buzunar. Pe site-ul Poliţiei Române din cele peste 700 de obiecte furate, aproape jumătate sunt obiecte religioase. De la icoane şi potire, până la cârje arhiereşti. Sunt de negăsit de ani buni, iar preoţii spun că sunt fie topite, fie livrate pe piaţa neagră.

Biserica din Româneşti, Prahova, a fost prădată, iar hoţii au furat tot ce le-a căzut în mână, de la cununii până la cărţile sfinte. Au trecut doi ani de atunci, iar oamenii legii nu au găsit niciun vinovat.

Iustin Bumbănac, preot paroh la parohia Româneşti: „Două seturi de sfinte vase, potir şi sfântul disc de culoare argintie, dar nu din argint, apoi am avut un set de cununii, tot aşa argintate, deasemnea o Evanghelie mai veche, dar acolo din Evanghelie mi s-au furat doar părţile de metal cu cei patru evanghelişti. Le pot revalorifica, vânzându-le probabil sau topindu-le.”

Dacă nu este topit, obiectul de cult poate ajunge pe piaţa neagră.

Jeni Chiriac, psiholog: „Atracţia este justificată de cerere, atâta timp cât sunt persoane dispuse să plătească pentru aceste obiecte tot timpul ar exista o persoană care va vedea posibilitatea de câştig, independent de convingerile morale, religioase.”

Cele mai multe obiecte sfinte ajung pe pieţele colecţionarilor din Europa, unde preţul e dublu sau chiar triplu faţă de cel estimat în ţară.

Fie că e vorba de icoane, potire, de coroniţele folosite în timpul căsătoriilor sau de sfeşnice, hoţii nu ţin seama de valoarea religioasă a obiectelor. Le fură fără niciun fel de ezitare, iar de cele mai multe ori urmăresc să le scoată pe piaţa neagră.

Enoriaşii sunt revoltaţi.

Localnic: “Cred că nu au frică de Dumnezeu că dacă ar avea-o nu ar încerca să fure şi din biserică.”

În 2012, poliţiştii au prins cinci indivizi care furaseră icoanele din mai multe biserici de lemn din Mureş, Vâlcea şi Hunedoara. Au fost recuperate atunci 70 de icoane, dar alte zeci au rămas în mâinile răufăctorilor. Poliţia nu a trimis încă date oficiale privind furtul de obiecte bisericeşti, pe site-ul instituţiei apar mai mult de 300.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri