BIZIDAY. Încă 13 milioane de euro irosite

Data publicării:
inca 13 milioane irosite biziday mangalia

Lucrările la Policlinica Spitalului Municipal din Medgidia au fost oprite chiar dacă au fost realizate doar în proporţie de cinci la sută şi, în plus, în imobil nu s-a mai investit din 1965. Constructorul nu şi-a mai primit însă banii, aşa că a renunţat să mai lucreze în acelaşi ritm. Drept urmare, primăria a fost obligată să rezilieze contractul. Acum, clădirea are geamurile sparte sau chiar deloc, găuri în podea, acoperiş scos în condiţiile în care modernizarea avea să se facă cu bani europeni.

Contractul a fost semnat pe 29 septembrie, dar constructorul s-a apucat de treabă în luna noiembrie. A dărâmat pereţi, a scos instalaţiile electrice vechi şi a montat geamuri termopan. Proiectul este în valoare de patru milioane de euro şi prevedea realizarea unei policlinici moderne, cu laborator de radiologie şi imagistică medicală, cabintele de fizioterapie, planing familial, TBC şi diabet.

Policlinica trebuie să fie gata până la sfârşitul anului, adică până pe 31 decembrie.

Dumitru Mirică, administrator public Primăria Medgidia: Am primit asigurarea verbală, într-adevăr, dar însoţită de un grafic de execuţie din partea constructorului, ofertantului câştigător că termină lucrările până la sfârşitul lunii decembrie.

Reprezentanţii primăriei spun că au discutat cu firma constructoare să încheie un act adiţional şi să continue modernizarea anul viitor.

Dumitru Mirică, administrator public Primăria Medgidia: Constructorul a avut nişte pretenţii la acest act adiţional şi nu ne-am înţeles până pe data de 7 când era ultima zi. Se depunea şi imediat ADR-ul dădea banii.

Cum firma a refuzat să mai lucreze cu municipalitatea din Medgidia, contractul a fost reziliat. Anul viitor, autorităţile locale spun că vor face un nou proiect pentru ca Ambulatoriul să fie renovat. Până atunci însă, imobilul va rămâne în conservare, iar banii europeni sunt returnaţi.

Alte trei proiecte cu fonduri europene au fost făcute şi de Primăria Mangalia anul trecut. În total, 8,7 milioane de euro puteau să fie cheltuiţi pentru modernizarea oraşului. Proasta gestiune a licitaţilor a făcut ca un sfert din sumă să fie cu adevărat folosită.

Parcul Evergreen. 4 milioane de euro. Cele trei hectare de teren riscă să devină o imensă groapă de gunoi, adică exact aşa cum era înainte de începerea amenajării. Pe 31 decembrie este ultima zi în care se va mai lucra în acest şantier”, transmite corespondentul Digi24 Oana Manoilă.

Pe niciunul dintre cele trei şantiere din Mangalia lucrările nu sunt gata nici măcar în proporţie de 50 la sută, aşa că primăria s-a gândit că este necesar un împrumut de patru milioane de euro, de la Guvern. În caz contrar riscă să dea înapoi banii Comisiei Europene. S-au opus însă consilierii locali.

Cristian Radu, primarul oraşului Mangalia: Guvernul ne dădea bani, noi decontam 30% din aceste lucrări iar, după 2 luni de zile, banii se întorceau de la Uniunea Europeană. Practic, Consiliul Local, ales de cetăţean, s-a opus. Deci, eu pot să vorbesc aici de o subminare a economiei locale sau chiar naţionale.

Levent Beghim, consilier local: Am intra într-un haos total. 9 milioane de euro Împrumutul este extrem de mare. Nu aş vrea să am bube şi să fiu huiduit în oraş pentru o gaură într-un buget care... nu există asemenea buget în Primăria Mangalia.

Mai există şi varianta în care pentru terminarea proiectelor vor fi alocaţi bani de la bugetul local. Dar şi această propunere a fost respinsă de consilierii locali. Aşa că Mangalia riscă să rămân un şantier pe termen nelimitat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri