Biziday | Program redus, productivitate mai mare

Data publicării:
program

Multe ore petrecute la locul de muncă nu echivalează neapărat cu productivitate crescută, ba din contră. De cele mai multe ori, programul lung de muncă înseamnă şi pauze mai mari şi, prin urmare, productivitate redusă.

Acesta este principiul de la care au plecat suedezii care consideră că un program de şase ore de muncă pe zi dă rezultate mult mai bune decât programul clasic de opt ore.

Directorul unei companii de IT a testat acest ritm de lucru şi concluzia este clară: angajaţii săi sunt mai relaxaţi şi mult mai concentraţi pe ceea ce au de făcut decât atunci când aveau un program de opt ore.

Motivul pentru care salariaţii sunt mai productivi după noul program este dat de faptul că oamenii au mai mult timp liber pe care îl petrec acasă. Asta le permite să se deconecteze de la sarcinile de serviciu pentru a se ocupa de familie. În plus, pe final de săptămână nu se mai adună la fel de multă oboseală şi, prin urmare, un angajat fericit este mult mai productiv decât unul suprasolicitat. Mai mult, studii medicale la care au participat şase sute de mii de persoane arată că cei care lucrează 55 de ore pe săptămână sunt cu 33 la sută mai predispuşi unui atac cardiac decât cei care lucrează 35-40 de ore săptămânal.

Decizia de a scurta programul zilnic al angajaţilor cu două ore a fost luată şi de reprezentanţele Toyota deschise în Suedia.

Suedia nu este însă prima ţară în care directorii au ajuns la concluzia că angajaţii lor sunt mai productivi dacă lucrează doar şase ore pe zi în loc de opt. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Franţa, Danemarca, Irlanda şi Statele Unite. De altfel, 43 la sută dintre companiile din America le oferă angajaților posibilitatea de a munci doar patru zile pe săptămână.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri