Boala secolului. Consiliere psihologică gratuită pentru românii care suferă de depresie

Data publicării:
GettyImages-depresie

În vremurile în care există din ce în ce mai multe posibilități de comunicare, oamenii sunt tot mai singuri şi mai depresivi. Cauzele sunt multiple, dar efectele sunt aceleaşi.

Ei trec prin stări de vinovăţie sau tristeţe profundă, care durează aproape toată ziua, cel puţin două săptămâni. Nu este vorba de o simplă tristeţe, ci e ceva care mă împiedică să-mi duc viaţa într-unul din domeniile importante ale vieţii. Profesional, social, personal”, spune Vlad Mureşan, psiholog.

La Cluj, peste o sută de persoane au primit deja consiliere gratuită. Este vorba de un proiect al psihologilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, care testează noi metode de cercetare.

Pacienţii care vor participa la acest studiou inovativ vor primi tratament gratuit. În mod normal, pentru o tulburare depresivă majoră este nevoie de 20-25 de şedinţe. Din păcate, în România astfel de şedinţe nu sunt acoperite de Casele de Asigurări şi dacă este este acoperit - un număr infim de şedinţe”, spune Daniel David, şeful catedrei de Psihologie UBB.

În România sunt peste 6.000 de cabinete de psihologie şi 16.000 de psihologi atestaţi de Colegiul Psihologilor. O şedinţă costă între 50 şi 150 lei.

Anul trecut, 210.000 dintre români aveau diverse probleme mintale. Aproximativ 22.000 dintre ei sunt copii, arată Fundaţia Estuar. Oficial, între 2014 și 2015 numărul total al celor care au probleme de sănătate mintală a crescut cu aproape 3.000. În realitate, numărul ar putea fi mult mai mare, căci mulți români nu ajung niciodată la psiholog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri