BONTON: Spiritul civic, în pericol de îngheț

Data publicării:
batraini dau zapada

Într-o zi geroasă în oraşul Calgary din Canada, locuitorii au ieşit să cureţe de zăpadă trotuarele din faţa caselor. Este o activitate obligatorie, iar cei care nu fac asta pot primi o amendă de 125 de dolari canadieni. Însă autorităţile de peste ocean s-au gândit la toate: persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi pot anunţa că au nevoie de ajutor, iar Primăria va curăța zăpada în locul lor.

Americanii din Ann Arbor, Michigan, unde se aplică aceleaşi reguli, au strâns bani şi au cumpărat un mic utilaj care poate să cureţe zăpada de pe trotuare şi care este condus, pe rând, de voluntari din comunitate.

Şi locuitorii din Japonia trebuie să-şi cureţe trotuarele din faţa caselor, numai că tehnologia le-a venit în ajutor: unele trotuare din Țara Soarelui Răsare sunt încălzite, un model pe care vrea să-l preia şi Canada. În plus, vârstnicii din satele izolate au venit cu o idee inedită: bătrânii se transformă în ghizi turistici, iar tinerii formează adevărate echipe de deszăpezire.

La noi, regulile sunt cam aceleași: proprietarii au obligația de a curăța trotuarele din fata caselor sau blocurilor.

„S-aşteaptă să iasă oamenii, dar oamenii... tinerii sunt la servici, iar bătrânii, pensionarii... mai pot, mai au putere să se lupte cu zăpada?”, a declarat locatarul unui bloc.

„În bloc sunt numai oameni peste 85, 90 de ani... Cum să iasă aia? Ieşim tot noi, 75, 75 şi dăm cât putem. Ne-am îmbolnăvit de hernie de disc, avem numai necazuri”, a adăugat un altul.

Autoritățile susțin că înțeleg situația persoanelor în vârstă sau a celor cu dizabilităţi. Asta înseamnă că nu vor primi amendă.

„Nu este o măsură absurdă care se aplică în orb. Acolo unde sunt situaţii punctuale şi reiese în mod clar incapacitatea de intervenţie, se intervine de către autoritatea locală. De aceea nu se intervine cu sancţiune în primă instanţă. Se intervine cu o somaţie şi se constată în teren, acolo unde se poate sau nu se poate pretinde până la urmă această obligaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim.

Totuși, nu trebuie să uităm că responsabilitatea este a tuturor.

„Intră în normalitatea unei comunităţi şi această contribuţie din partea membrilor săi. Să se implice”, a adăugat Alexandru Ichim.

Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 500 la 2000 de lei pentru persoane juridice. Ce se întâmplă însă când locuim la comun? Al cui este trotuarul din faţa blocului?

„Soluţiile ţin de forma de organizare a acelei asociaţii de proprietari. Fie că, nu ştiu, există un administrator convingător, capabil să scoată locatarii din bloc la această activitate, fie că se angajează o societate sau persoane, ţine de dânşii cum îşi administrează această obligaţie până la urmă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

După curățarea zăpezii rămâne problema dezpozitării ei. Amenzi se dau și pentru aruncarea zăpezii înapoi în stradă, ceea ce lasă locatarii fără prea multe opţiuni.

„Ideal ar fi să fie depozitată undeva unde să nu genereze alt blocaj. Adică să fie identificat un spaţiu unde cantitatea de zăpadă rezultată atât de pe carosabil, cât şi de pe trotuare, să fie depozitată într-un spaţiu unde să nu genereze blocaj”, a declarat Alexandru Ichim.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri