Bucureștenii, din nou fără apă caldă

Data actualizării: Data publicării:
radet foto facebook radet

Situaţie jenantă pentru o capitală a Uniunii Europene. Aproape 600.000 de locuitori din Bucureşti vor rămâne, de miercuri, fără apă caldă. Oamenii decontează, astfel, datoriile pasate între societăţile care se ocupă de furnizarea apei. Cei mai ghinionişti nu mai au decât apă rece la robinete, încă de marți.

radet foto facebook radet

De miercuri dimineaţa, peste 600.000 de bucureşteni racordaţi la sistemul centralizat vor deschide degeaba robinetul de apă caldă.

Afectaţi sunt locuitorii din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi, dar şi o parte dintre cei care locuiesc în zona centrală. În total, 40 la sută dintre consumatori.

Conducerea ELCEN avertizează că situaţia ar putea dura cel puţin o săptămână.

Marcel Nicolaescu - directorul general al ELCEN: „Distrigaz, azi, la o şedinţă comună ELCEN cu Distrigaz, la care am participat, a decis limitarea debitului de gaz natural către ELCEN din cauza neachitării serviciului de distribuţie. Ca urmare a datoriilor acumulate de RADET către ELCEN, societatea noastră se află în imposbilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime”.

ELCEN a strâs datorii de 147 de milioane de lei către Distrigaz. Directorul instituţiei spune că nu are cum să achite suma pentru că, la rândul ei, Electrocentrale Bucuresti are de primit 259 de milioane de lei de la RADET, regia care distribuie apa caldă şi căldura în Bucureşti.

Marcel Nicolaescu - directorul general al ELCEN: „Este bine că s-a tras acest semnal de alarmă acum, când e vară, pentru a conştientiza toată lumea că ELCEN, fără a-şi recupera banii pentru marfa pe care a plătit-o şi nerecuperată, nu mai poate continua.”

Ca să recupereze cât mai mult din datoria RADET, Electrocentrale Bucureşti a pus din nou poprire pe conturile regiei. Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află RADET, susţine că nu poate face rost de bani, peste noapte.

Gabriela Firea - primarul general al Capitalei: „Nu este posibil ca în 2-3 luni de zile să se plătească o datorie de 10-15 ani, o datorie istorică. Nu putem să punem în pericol sectoare importante şi vitale ale Capitalei, şcolile, grădiniţele, spitalele, blocând practic bugetul Primăriei Generale a Capitalei exclusiv pentru plata unei datorii istorice”.

Din 2008 şi până acum, RADET a acumulat datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN. Pentru o parte din datorie există sentinţe judecătoreşti definitive. Una de 259 de milioane de lei, cealaltă, de 1,45 miliarde de lei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri