București | Premii și vouchere pentru cei care predau electronice uzate

Data publicării:
Congressional Staffers Host Capitol Electronic Recycling Event
Foto: Guliver/GettyImages

Locuitorii Capitalei care au de predat electronice uzate pot utiliza, în perioada 26 aprilie - 5 iunie, serviciul Sigurec Mobil, destinat preluării obiectelor direct de la domiciliu, au anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, inițiatorii campaniei „Pentru reciclare, cheamă ajutoare!”, Green Group și Ecotic.

Congressional Staffers Host Capitol Electronic Recycling Event
Foto: Guliver/GettyImages

Conform sursei citate, cetățenii care predau electronice uzate în perioada 26 aprilie — 5 iunie 2017 prin intermediul serviciului mobil pot folosi aplicația pentru smartphone SIGUREC, direct pe site-ul www.sigurec.ro, vor putea câștiga prin tragere la sorți o serie de premii și pot fi recompensați pe loc cu vouchere de reduceri la cumpărături sau bani.

Campania Pentru reciclare, cheamă ajutoare! reprezintă a doua etapă a campaniei de informare și dezvoltare a unei atitudini responsabile a populației față de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) care, prin serviciul Sigurec Mobil, ajung direct și sigur în fabricile de reciclare din România.

„Serviciul de colectare Sigurec Mobil integrează sisteme performante pentru colectarea deșeurilor, toate camionetele fiind dotate cu echipamente de cântărire și operând în baza unui software inteligent ce înregistrează în timp real tranzacțiile efectuate. În felul acesta, sunt furnizate date clare și precise, precum tipul și greutatea deșeurilor colectate. Totodată, aplicația înregistrează și monitorizează performanțele de colectare și calculează cantitatea de CO2 salvată prin sortarea și trimiterea deșeurilor spre reciclare, se arată în comunicatul inițiatorilor campaniei.

Sigurec, de la expresia sigur reciclat, este un proiect de colectare selectivă al Green Group care s-a dezvoltat în etape, începând din 2012. În prezent, rețeaua include un număr de 161 puncte fixe și mobile de colectare în 36 de județe din România.

Green Group este cel mai mare parc integrat de reciclare din Europa de Sud-Est, reunind șase companii specializate în gestionarea, reciclarea și valorificarea diverselor tipuri de deșeuri, de la deșeuri PET și alte tipuri de deșeuri plastice, până la sticlă, echipamente electrice și electronice, becuri, neoane sau baterii.

Ecotic este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 600 de producători și importatori afiliați. În cei 10 ani de activitate, organizația a gestionat în sistemul Ecotic peste 93.000 de tone DEEE.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), în colaborare cu Ecotic, aproape 20% dintre producătorii de echipamente electrice și electronice au cunoștință despre ținta de colectare a acestor produse pentru România, în timp ce în rândul cetățenilor acest capitol este necunoscut.

La capitolul responsabilitate pentru colectarea DEEE, populația urbană consideră că responsabilitatea este a autorităților locale/salubrități (21%), urmată de firme specialitate (8,5%) și autorități centrale (7,2%).

Pe de altă parte, doar un sfert dintre cetățeni (25%) au declarat că au auzit de responsabilitatea extinsă a producătorilor (REP), principalul aspect identificat fiind programele de buy-back.

Începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit legislației naționale care transpune Directiva privind deșeurile de echipamente electrice, producătorii din România au de îndeplinit o țintă clară de colectare de 40%, procentajul urmând să crească până la 65%, în 2021.

La modul general, obligația asumată de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană este de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deșeurilor de minimum 50% din deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă.

În prezent, rata de colectare separată și valorificare a deșeurilor municipale este de circa 5%, pe lângă pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacității de transformare a deșeurilor în materie primă, ca parte a circuitului economic al deșeurilor, conform datelor GreenTech.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri