Bucureşti. Un bloc din trei, pericol pentru pietoni, din cauza faţadelor învechite

Data publicării:
blocuri

Cele mai mari probleme sunt chiar în centrul Capitalei, zonă intens circulată. Legea spune că proprietarii sunt obligaţi să le repare, altfel, în cazul unei tragedii, ei răspund penal.

„Atenţie, cade tencuiala!” Este avertismentul pe care îl regăsim tot mai des pe clădirile vechi din Capitală. Faţadele stau să cadă peste trecători, dar nici măcar faptul că în orice moment s-ar putea produce o tragedie nu i-a convins pe proprietari să le renoveze.

În urmă cu doar câteva zile, o femeie de 40 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovită în cap de o bucată de tencuială, desprinsă dintr-un balcon. Reprezentanţii primăriei au spus că vor sancţiona asociaţia de locatari pentru că nu a reabilitat faţada blocului. Însă tocmai aici este problema. Proprietarii sunt amendaţi numai dacă tencuiala care cade de pe blocurile lor distruge maşini sau, şi mai grav, loveşte oameni.

„Foarte multe dintre blocuri sunt construite acum 30-50 de ani. Proprietarii acestor apartamente, marea majoritate, niciodată nu au avut în vedere repararea sau minima întreţinere şi a fatadelor care sunt tot ale lor. Dacă s-ar desprinde de la parter sau etajul 1 nu ar fi o problemă prea mare. Dar se desprind şi de la etajul 10 şi atunci chiar sunt un pericol pentru trecători”, spune Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3.

Potrivit estimărilor, aproximativ 3.000 de blocuri din Capitală sunt în paragină. Autorităţile locale nu pot face mare lucru ca să rezolve situaţia pentru că, potrivit legii, responsabili de renovarea faţadelor sunt chiar proprietarii apartamentelor. Marea majoritatea dintre ei se plâng însă că nu pot face reparaţii pentru că nu au bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri