Bucureștiul se încălzeşte pe datorie

Data publicării:
agerpres 19 10 2015 robinet calorifer calorifere

Până ajunge în caloriferele bucureştenilor, agentul termic parcurge un drum lung şi scump. Romgaz, Distrigaz, Transgaz şi OMV sunt cele patru companii care alimentează Electrocentrale Bucureşti cu combustibil. La rândul său, ELCEN-ul încălzeşte apa rece, cu acest gaz, până la 85 de grade, în cele patru CET-uri din Capitală.

Mai departe, de distribuţie se ocupă RADET care furnizează agentul termic către bucureşteni printr-o reţea de aproape 4.000 de kilometri.

Căldura lasă în urmă un întreg şir de datorii, de la producţie până la distribuţie.

Datoriile Regiei de Termoficare au început din anul 2000. În opt ani a strâns restanţe de 743 milioane de lei către ELCEN. Suma a fost reeşalonată pe trei ani, dar în 2011 încă mai avea de achitat 259 de milioane. De atunci, s-au acumulat alte restanţe şi penalităţi.

Suma ar fi trebuit să intre în conturile Electrocentrale Bucureşti. În lipsa acestor bani, furnizorul de agent termic a devenit la rândul său datornic.

Acum, ELCEN are restanţe de 548 de milioane de lei către cei patru furnizori de gaze. Dar are de primit 3,5 miliarde de lei de la RADET. Regia de termoficare are şi ea de recuperat 140 de milioane de lei de la Primăria Capitalei din subvenţia anuală, iar de la populaţie şi agenţii economici, alte 94 de milioane de lei.

S-a creat astfel un lanţ în care fiecare are datorii către fiecare. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România: „Populaţia nu are mai mult de 50 de milioane datorie la RADET. Diferenţa e de 500 şi de milioane. Asta înseamnă o datorie a primăriei faţă de RADET, ca subvenţie, de 3 ani neplătiţi. Or, primăria declară că a plătit până la nivelul lui 2015. Şi atunci întrebarea: diferenţa unde e?”

Până va răspunde cineva, ELCEN şi RADET caută acum soluţii să reeşaloneze datoria. Guvernul promite să dea bani la rectificarea bugetară, dar tot cu împrumut.

Victor Ponta, premierul României: „Toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dam noi aşa, cadou, vor putea să se împrumute din trezorerie, să treacă peste iarnă şi să dea creditul înapoi”.

Romgaz a anunţat că dacă ELCEN nu achită datoriile până la 15 noiembrie, va sista furnizarea de gaze naturale, iar bucureştenii vor rămâne astfel fără căldură. Deocamdată, ELCEN a pus poprire pe conturile RADET.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri