Bugetarii din România ameninţă cu proteste, după majorarea salariilor medicilor: "Ori avem o lege pentru toată lumea, ori lucrurile sunt scăpate de sub control"

Data publicării:
proteste functionari

Imediat după ce Guvernul a anunţat majorarea salariilor medicilor, profesorii au cerut şi ei venituri mai mari de la 1 octombrie. Sindicaliştii din Educaţie cer să beneficieze de tratament egal cu al celor din Sănătate.

Un comunicat al Federaţiei Spiru Haret avertizează Executivul că "majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învaţământ".

În cazul în care nu vor primi şi ei salarii mărite, dascălii ar putea face grevă la începutul anului şcolar, se mai arată în comunicat.

Zilele trecute am încheiat o rundă de negocieri cu sindicatele cu privire la modificările pe care Ministerul Educaţiei le susţine vizavi de noul proiect al legii salarizări. Aceste modificări au fost agreate împreună cu sindicatele. Am agreat împreună cu sindicatele un proiect care cuprinde 34 de puncte, în care dorim modificarea proiectului legii salarizării în favoarea cadrelor didactice", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

Întrebat dacă efectul va fi dublarea salariilor acestora până la 1 ianuarie 2017, acesta a răspuns vehement: "În niciun caz". 

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret a declarat la Digi24 că atât timp cât Guvernul a triplat salariile demnitarilor ar putea să majoreze şi salariile în învăţământ. 

Cât există o politică a guvernului care dă majorări salariale pentru o anumită categorie, nu mă refer la medici, dar atât timp cât operezi o triplare a salariilor demnitarilor, cresc salariile pentru angajaţii din administraţie şi pentru anumite ministere, iar Ministerul Educaţiei nu beneficiază nici de 12% pentru personalul nedidactic, ne întrebăm dacă mai are rost să negociem legea salarizării”, a declarat Marius Nistor la Digi24.

Cât despre majorările de până acum, Marius Nistor a precizat că procentele vehiculate sunt foarte mici. „Ce înseamnă cinci la sută la un salariu foarte mic? Ce înseamnă încă un 5%? Există o diferenţa de 25% sau de triplarea salariilor. Cum explicaţi asta salariaţilor din învăţământ? Cerem imperativ Guvernului României să urgenteze negocierile pe legea salarizării. Cerem ca profesorii să fie trataţi corespunzător. Dacă cineva îşi poate imagina că în educaţie lumea e mulţumită se înşală”, a conchis Marius Nistor la Digi24

Şi poliţiştii vor salarii mai mari: "Ori avem o lege pentru toată lumea, ori lucrurile sunt scăpate de sub control"

Răzvan Bordeanu, preşedintele Sed Lex, a declarat la Digi24 că în cadrul administraţiei publice din anul 2008 nu au mai operat creşteri salariale. "Lucrurile sunt scăpate de sub control de actualul guvern, un guvern care recunoaşte că sunt probleme în sistemul de salarizare. Luând aceste decizii printr-o manieră discreţionară prin care dăm doar unora diverse drepturi, pe cale de excepţie, discrepanţele vor fi accentuate şi nu diminuate. Ori avem o lege pentru toată lumea, ori lucrurile sunt scăpate de sub control. Avem un parlament care îşi vede propriul interes. În urmă cu două luni am organizat proteste, am scos circa 4000 de oameni în două rânduri în faţa Guvernului, nu a existat un interes din partea mass-media, dar problema există, e ştiută şi de guvernanţi", a declarat Răzvan Bordeanu la Digi24.  

România are peste un milion de bugetari

Potrivit Ministerului Finanţelor în România sunt 1.183.084 bugetari, din care 177.812 în sănătate, 359.571 în învăţământ, 206.836 în apărare, 302.709 în administraţia centrală şi 230.346 în administraţia locală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri