BUSINESS CLUB. Facturile, un sfert din bugetul familiei

Data publicării:
bloc sector 2

28% din bugetul mediu al familiei din România merge către plata facturilor. Din toate cheltuielile unei gospodării, numai alimentele consumă o parte mai mare a veniturilor.

Pentru curent, căldură, gaze, apă şi salubritate, fiecare persoană plăteşte în medie 209 lei pe lună, arată datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Însă diferenţele pe regiuni ale ţării sunt uriaşe şi reflectă totodată decalajele nivelului de trai. Facturile cele mai mari le plătesc bucureştenii. În medie, aceştia scot din buzunar aproape 350 de lei de persoană pe lună pentru achitarea utilităţilor.

La polul opus e nordul Moldovei, unde oamenii plătesc în medie 153 de lei pe lună, deci nici măcar jumătate din sumele datorate de bucureşteni. Însă nu există niciun motiv de invidie - nordul Moldovei este una dintre cele mai adânci pungi de sărăcie din România, iar judeţe precum Vaslui au un PIB pe cap de locuitor de câteva ori mai mic decât Capitala.

Tot la Vaslui se regăsesc şi cei mai mulţi şomeri din întreaga ţară, aproape 12% din populaţia activă nu are un loc de muncă, ceea ce se reflectă şi în consumul familiilor. Nordul Moldovei e şi zona cu o pondere mai mare a persoanelor care trăiesc în mediul rural, fără canalizare şi fără acces la un sistem centralizat de încălzire. Astfel că oamenii plătesc de 10 ori mai puţin la energie termică decât bucureştenii şi de patru ori mai puţin pentru apă şi serviciile de salubritate.

Însă nordul Moldovei nu e singura regiune unde cheltuielile cu utilităţile sunt reduse.

În Oltenia, costul lunar per persoană este de 166 de lei, iar în Muntenia e cu doar 20 de lei mai mare.

Regiunea Bucureşti-Ilfov e singura pată de prosperitate în zonă. În Muntenia, oamenii plătesc de două ori mai puţin la utilităţi decât cei din Capitală.

Facturi ceva mai mari se plătesc în centrul ţării şi în Banat: 220, respectiv 240 de lei, în continuare la o diferenţă semnificativă comparativ cu regiunea Bucureşti-Ilfov, arată datele compilate de Adevărul.

Institutul de Statistică a mai descoperit şi că cel mai mult plătesc familiile mici, inclusiv pentru că trebuie să împartă costurile între mai puţini membri. O gospodărie cu trei persoane cheltuieşte, în medie, 85 de lei pentru fiecare persoană, în timp ce o familie cu şase persoane scoate din buzunar de trei ori mai puţin pentru fiecare membru. Se conturează însă şi conexiunea dintre sănătatea financiară şi mărimea unei familii. Gospodăria mică, cu doar trei membri, plăteşte mai mult decât una cu şase membri.

Felul în care sunt suportate aceste costuri de fiecare depinde însă de puterea de cumpărare. O familie cu mulţi copii şi doar două salarii se susţine mult mai greu decât una cu un singur copil. Astfel că o factură, chiar şi mică, poate fi destul de greu de plătit.

La fel, datele INS arată gospodăriile în care capul familiei e salariat au cele mai mari costuri la întreţinere din totalul populaţiei: 270 de lei pe lună, în vreme ce gospodăriile conduse de pensionari plătesc cu aproape o sută de lei mai puţin. Raportând puterea de cumpărare a unui salariu cu cea a unei pensii, însă, se observă că pensionarii fac un efort financiar semnificativ mai mare pentru a-şi plăti facturile, deşi par mici în ochii salariatului din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri