Buteliile deformate, lovite sau ruginite, un adevărat pericol

Data publicării:
butelii

Ion Agrija foloseşte de când se ştie butelie la aragaz. O cumpără de la particularii de pe stradă, care au contracte cu benzinăriile. Se asigură mai întâi că butelia este sigilată şi apoi merge acasă şi o instalează singur. "Mă uit la starea ei cum arată să nu fie ruginită, să nu fie lovită, să nu fie probleme de genul acesta. Poți controla cu fel şi fel de metode cu apă cu săpun, pui roata de jur împrejur la piuliţa care vine asamblată de la reducția care vine la butelie. E cel mai simplu lucru care îți dă ideea bună ca să nu ai alte evenimente."

Toţi localnicii care nu şi-au permis să se aboneze la reţeaua de gaze folosesc butelii. Ei spun că nu se tem de riscuri. Cu toate acestea, controalele făcute de inspectorii de la Protecţia Consumatorului au scos la iveală multe neregului. Cele mai multe probleme au fost descoperite la un centru particular din Zărnești.

Sorin Susanu - comisar sef CRPC: "Am gasit butelii extrem de deformate, lovite, ruginite, lucru care poate duce si pot pune în pericol consumatorii. Am descoperit agenţi economici care îmbuteliau şi încărcau aceste butelii fără să aibă toate actele necesare, să respecte procedura, lucru la fel de grav."

În luna septembrie, în Braşov o femeie a murit în urma unei explozii provocate de o butelie lăsată nesupravegheată. "Au zburat uși, ferestre, mobilă, ce au avut în casă. A fost totuși un dezastru destul de mare. (Vă e teamă să folosiţi butelia de atunci?) Îmi este."

Reprezentanţii ISCIR Braşov îi sfătuiesc pe oameni să refuze buteliile dacă observă şi cea mai mică neregulă.

Constantin Munteanu - inspector ISCIR Braşov: "Dacă butelia prezintă urme de coroziune, fie că sunt locale, fie că este o coroziune generalizată, cetăţeanul este îndreptăţit să refuze acea butelie. Trebuie să vă reamintesc că societăţile autorizate pentru supraveghere tehnică la umplere au obligaţia de a primi orice butelie care prezintă defecte."

Din 51 de firme din judeţele Braşov, Sibiu, Harghita, Alba şi Covasna, care încarcă sau distribuie butelii de aragaz, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit nereguli la 35 dintre ele şi au dat 24 de amenzi în valoare de 82.000 lei şi 15 avertismente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri