C. T. Popescu, despre „Legea Big Brother”: „Ce să facă SRI-ul cu astfel de date, în raport cu un simplu cetățean? Să-l șantajeze?”

Data publicării:
cristian tudor popescu

Legile privind reținerea datelor cu caracter personal – așa-numite „Big Brother” - trebuie modificate în așa fel încât statul să fie protejat, iar securitatea să poată fi asigurată, a subliniat subsecretarul de Stat Victoria Nuland. 

România devine acum din ce în ce mai interesantă pentru Statele Unite, este de părere jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Așa cum s-a întâmplat dintotdeauna, când tensiunea dintre Est și Vest a crescut. Așa s-a întâmplat în timpul războiului din Iugoslavia, între sârbi și musulmani, albanezi din Kosovo, așa s-a întâmplat după atentatele de la World Trade Center, așa se întâmplă acum, după situația din Ucraina și după ce se întâmplă acum în Europa legat de terorism și de libera circulație a cetățenilor”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24, mărturisind că, de altfel, nu este „atât de speriat de încălcarea vieții intime”.

Să fie utilizate în ce scopuri? Eventual în presă? Ce să facă SRI-ul cu astfel de date în raport cu un simplu cetățean, să-l șantajeze, ce să facă cu el? Temerea mea mult mai mare este alta: funcționează un principiu în inginerie, de tip Murphy, care spune așa: dacă nu ești în stare să remediezi un defect, atunci încearcă să provoci unul mai mare. Vor fi chemați specialiștii de la firmă și ai scăpat cu fața curată. Mi-e teamă să nu fie vorba de asta. Pentru că într-o țară în care nici măcar la recuperarea cadavrelor nu ne arătăm foarte capabili, să pretinzi că ai nevoie de legile acestea ca să rezolvi problemele terorismului mi se pare ceva de felul ingineriei pe care v-am spus-o. Nu știu cât face cu mijloacele avute la dispoziție sistemul de securitate din România pentru a acționa împotriva terorismului, ca să aibă nevoie de această trecere prin năvod a întregii țări. Mai degrabă trebuie să-și dovedească capacitățile serviciile de securitate din România acționând punctual. Astfel de trecere prin sită a tuturor cetățenilor nu va rezolva eventualele deficiențe ale sistemului de securitate”, crede jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu spune că subiectul „Legii Brother” este mai degrabă o dezbatere de presă și că românii „nu sunt atât de stresați”.

„Nu cred că oamenii sunt atât de stresați de faptul că o să le știe datele stocate în computer, ca să afle ce SRI-ul? Există un folclor urban al amintirii ascultărilor realizate de Securitate, acela era un lucru cu adevărat grav. Securiștii puneau acțiuni împotriva simplilor cetățeni, chemați, interogați. Acțiunea serviciului secret era îndreptată împotriva cetățenilor. Ori eu nu am văzut, în 20 de ani, acțiuni ale serviciilor îndreptate împotriva simplilor cetățeni. Această psihoză rămâne un folclor urban”, a precizat jurnalistul la Digi24.

Victoria Nuland, în vizită la București. SUA cer României legislație Big Brother

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri