Câinii care descoperă banii ascunși ai traficanților

Data publicării:
speedy caine

Banii au miros. O dovedesc zi de zi câinii special antrenaţi de vameşi pentru a depista teancurile de bani ascunse de traficanţi. Lucrătorii din punctele vamale se bizuie tot mai mult pe simţurile patrupedelor, după ce traficanţii şi-au perfecţionat metodele pe care le folosesc pentru a ascunde mii de euro, ţigări şi droguri.

Speedy are doi ani şi este de mare ajutor stăpânului său, Ioan Toduţ, inspector vamal. Fac echipă atunci când îi controlează pe cei care trec graniţa. Speedy ştie deja cum să depisteze bancnotele ascunse.

Da! Banii au miros! Acest miros provine din componenţa vopselei care se foloseşte la imprimarea banilor. După ce se obişnuieşte cu mirosul, pentru el, nu e o problemă să depisteze, de obicei banii nu sunt la vedere”, spune Ioan Toduţ, inspector vamal superior.

„Speedy este nu numai primul câine care poate să depisteze banii ascunşi, ci şi un câine foarte, foarte prietenos”, relatează Laura Culiţă, reporter Digi24.

Autorităţile vamale nu s-ar putea descurca fără echipele canine.

Am intensificat controalele inclusiv pe trafic ilicit cu cash. Sunt câteva sute de mii de euro în ultimul an scoși ilicit, e vorba de scoatere. Un cetățean are dreptul să scoată prin declarare 10.000 de euro. Ce e peste se confiscă”, spune Dorel Fronea, coordonatorul Autorității Vamale.

În punctele vamale din ţară sunt 43 de echipe canine mobile, pregătite să depisteze droguri, ţigarete şi bani. 31 dintre echipe sunt dedicate detecţiei traficului ilegal de ţigări, iar câinii sunt instruiţi într-un centru special din Giurgiu.

Cele mai recente date arată că traficul ilicit de ţigarete reprezenta aproape 17% din piaţă, peste media de 10 procente din Uniunea Europeană. Statul ar încasa prin taxe şi impozite 40 de milioane de euro la reducerea cu un procent a contrabandei, spun producătorii din domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri