Cămin de bătrâni închis din lipsă de bani

Data publicării:
camin batrani valcea

Situaţie disperată pentru cei 60 de oameni în vârstă internaţi într-un aşezământ social din judeţul Vâlcea. Aceştia au fost anunţaţi că în cel mult o lună trebuie să plece. Autorităţile locale şi judeţene recunosc că nu mai au bani şi susşin că nici nu au găsit alternative pentru bătrânii internaţi acolo. Mai bine de jumătate dintre ei nu au rude la care să poată merge.

Mihai Roşoga are 66 de ani. A fost electrician. După ce nevasta l-a părăsit, a găsit adăpost în căminul de bătrâni din Bălceşti. De cinci ani locuieşte aici, iar vecinii de salon sunt singura familie pe care o mai are.

Mihai Roşoga: „Nu am mamă, nu am tată, ca... un câine.”

La fel de grea e situaţia altor 34 de bătrâni, din cei 60 care sunt cazaţi în azil.

Păi dacă sunt aşa, vai de capul meu, de viaţa mea, ce să fac? Doar în pământ să mă duc...”, se plânge unul dintre aceştia.

Nu le va fi uşor nici celor 30 de angajaţi ai căminului.

„Am bancă de plătit, nu am luat salariile de 3 luni de zile, mi-a trimis somaţie”, spune o femeie.

Gabriel Popescu, directorul căminului: „Rămânem fără un loc de muncă, fiecare infirmieră, asistentă are câte cel puţin doi copii acasă.”

Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea: „”I-am propus primarului trei, patru soluţii pe care le-a refuzat. Pur şi simplu nu a acceptat nicio variantă, am fost şi la preşedintele Consiliului Judeţean, singura soluţie a fost desfiinţarea căminului.”

Căminul pentru persoane vârstnice din Bălceşti a fost deschis în toamna anului 2011, în locul fostului spital municipal. A fost finanţat, până anul trecut, de Ministerul Muncii. De-atunci a trecut în subordinea autorităţilor locale care spun că nu-şi permit să plătească 120.000 de lei pe lună pentru funcţionarea acestuia.

Constantin Alecu, primarul oraşului Bălceşti: „Într-adevăr, din bugetul primăriei nu putem să găsim acea sursă de finanţare pentru continuare activităţii căminului, am apelat la Consiliul Judeţean, la domnul preşedinte. Dumnealui ne-a spus că fondul de rezervă s-a epuizat.”

Radu Aurel, consilier local: „Nu aş vrea să se desfiinţeze, dar problema este că nu avem finanţare.”

Primăria a cerut evacuarea căminului până pe data de 21 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri