Căminele de bătrâni, rămase fără fonduri

Data publicării:
batrana

De mai bine de o lună, de cînd situaţia financiară a căminului din Bălceşti, Vâlcea, e gravă, cei 65 de bătrâni internaţi aici nu-şi mai găsesc liniştea.

"Sunt într-o depresie, 80% dintre ei se află în depresie, sunt supăraţi pentru că situaţia nu este cum a fost la început, iar starea de sănătate s-a agravat," explică Adela Bădulescu, psiholog.

Disperaţi sunt şi angajaţii care se tem că vor rămâne fără loc de muncă.

"Normal că ne îngrijorează că o să rămânem fără locuri de muncă şi... sperăm să rămânem în continuare, şi pentru noi şi pentru cei bătrâni. De o lună de zile suntem neplătiţi, ne descurcăm foarte greu că nici soţii nu au serviciu," spune un angajat.

Timp de 4 ani, căminul a primit fonduri de la Ministerul Muncii, iar de la 1 ianuarie a intrat în administrare locală.

"Începând de la 1 iunie am funcţionat cu buget zero. Am intrat în lulie tot cu buget zero, avem datorii, avem comandată mâncare pentru beneficiar, problema e cu facturile că nu vom avea cu ce să le plătim," precizează Gabriel Popescu, director cămin.

Spitalul Bălceşti a fost transformat în Cămin de Bătrâni în 2011 prin hotărâre de Guvern.

O situaţie dificilă este şi la căminul de bătrâni din Baia de Arieş, judeţul Alba. Suma alocată de primărie pentru funcţionare ajunge până la sfârşitul anului. În plus, contribuţia bătrânilor a fost mărită de la 30 la 60% din cuantumul pensiei.

"Noi anul acesta am alocat 3,5 miliarde bani vechi pentru funcţionare. Am majorat prin hotărâre de consiliu cotizaţia persoanelor. Dacă Guvernul nu se implică noi în situaţia de astăzi capacitatea maximă de 30 de persoane, acum avem 25 plus angajaţii 15 deci doi asistaţi al unul, dacă Ministerul Muncii sau Guvenrul nu ne alocă bani nici nu ştiu ce o să facem, oamenii aceştia nu au nici o vină,” declară Traian Pandor, primar Baia de Arieş.

Problema este că mulţi bătrâni nu au rude. Este şi cazul domnului Avram. Locuieşte aici de 4 ani, de când şi-a pierdut casa. A muncit o viaţă pe şantier, iar acum are o pensie de 1100 lei.

Condiţiile sunt bune şi personal, şi mâncare, şi îngrijire. De obişnuit, m-am obişnuit pentru că am fost obligat. Asta-i casa... asta-i masa... toate... Dacă s-ar închide căminul acesta pur şi simplu aş ajunge pe stradă. Să merg să dorm prin canale, prin şopruri... sau cine ştie pe unde,” spune Avram Furtună.

La căminul de bătrâni din Bratca, judeţul Bihor sunt cazate 40 de persoane. Banii mai ajung doar până la 1 august.

Găzduim persoane cu probleme sociale, fără venituri, cu venituri foarte mici sau pensii sociale, fără aparţinători. Sunt foarte mulţi bolnavi în faza terminală, va fi o problemă cu ei,” spune Liana Silaghi, directoarea căminului din Bratca.

Ministerul Muncii anunţă că de la 1 septembrie va derula un proiect pilot prin care va aloca bani căminelor de bătrâni în funcţie de activitatea lor.

Bugetul programului este de 9 milioane de lei, va fi derulat pana pe 30 noiembrie 2016, o perioadă scurtă pentru a vedea cum răspund căminele de bătrâni,” precizează Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri