Când ar putea avea loc referendumul pentru revizuirea Constituției

Data actualizării: Data publicării:
stampile vot - roaep

Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei ar putea avea loc într-o zi de duminică, în maxim 30 de zile de la adoptarea inițiativei de revizuire în Parlament. Senatorii juriști au aprobat pozitiv, luni, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Proiectul a fost depus apoi la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Şerban Nicolae susţine că proiectul este necesar pentru clarificarea legislaţiei privind plebisicitul.

„Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, a fost elaborat prezentul proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional ce ar putea fi iniţiat începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la iniţiativa cetăţenească ce se află pe rolul Parlamentului”, se arată în expunerea de motive, potrivit News.ro.

Astfel, în proiect este prevăzut explicit că referendumul trebuie să se desfăşoare duminica, în condiţiile în care legislaţia actuală lasă deschisă posibilitatea organizării unui plebiscit în orice zi a săptămânii.

Concret, proiectul susţinut de senatorii PSD constă în adăugarea a patru alineate la articolul 6 din Legea referendumului.

„Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 (alin. 3) din Constituţia României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare, această dată”, se arată la alineatul 4 al articolului 6.

Prevederea constituţională la care se face referire în alineatul de mai sus se referă la obligativitatea organizării refererendumului în cel mult 30 de zile de la data adoptării de către Parlament a iniţiativei de revizuire. 

Deputaţii au votat, săptămâna trecută, proiectul de revizuire a Constituţiei privind redefinirea familiei. Potrivit acestuia, familia este definită drept căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Doar 22 de deputați s-au opus. Simbolic sau nu, votul din Parlament a fost dat chiar de Ziua Europei şi împlinirea a 140 de ani de la proclamarea Independenţei României.

Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri