Capcana din ofertele băncilor pentru cei cu credite în franci elvețieni

Data publicării:
oameni la ghiseu banca

Cei tentaţi să semneze asemenea înţelegeri acceptă, practic, o marjă a dobânzii de aproape 6%, de două ori mai mare decât cea obţinută de mii de clienţi în instanţă. În plus, banca îşi ia măsuri de precauţie. Menţionează în actul adiţional şi riscul de creştere a francului, o prevedere care nu apărea în 2007-2008, deci în cazul unui eventual proces, datornicul are şanse minime să câştige.

Banca ar veni ulterior în instanţa de judecată şi ar spune că, prin semnarea unui asemenea act adiţional, clientul a înţeles de fapt că aceea este noua marjă şi i-ar fi aplicată”, spune avocatul Adrian Cuculis.

În asemenea condiţii, mulţi dintre cei care plătesc rate în franci elvețieni ezită să accepte oferta băncilor.

Corina Nechita a luat un credit ipotecar în 2007 şi nu şi-a mai putut plăti împrumutul. A rămas şi fără casă, pe care a luat-o banca, şi cu o rată lunară de 400 de franci.

Ne e foarte mare teamă ce semnăm acum şi trebuie să ne uităm şi să citim de N ori ca să nu mai facem greşeala”, spune ea.

Cei care au de gând să facă acest pas ar fi bine să ne consulte înainte, spun cei de la asociaţiile de clienţi ai băncilor. Există şi multe grupuri organizate pe Facebook, care oferă consiliere.

Noi avem semnale de la foarte mulţi consumatori care spun că le este teamă să accepte orice fel de oferte pentru că ele ar putea să conţină capcane”, spune Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Reprezentanţii băncilor spun că nu există intenţii ascunse în oferte şi cheamă clienţii sceptici la discuţii.

S-a creat această aşteptare că s-ar putea oferi un curs istoric şi aceste aşteptări nefaste, aş spune, au dus la modificări comportamentale”, spune Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Până acum, şapte bănci au venit cu oferte de reducere a ratelor, pe o perioadă limitată de timp. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri