Capcane periculoase pentru copii, în parcuri

Data publicării:
otrava

De patru luni, Focşaniul este plin de cutiile din plastic în care se află pliculeţe cu otravă pentru şobolani. Autorităţile susţin că toate cuştile sunt goale şi nu reprezintă un pericol pentru copiii care ar putea fi curioşi să vadă ce este în ele sau pentru animalele domestice.

Aceste cutii conţin momeli toxice numai în perioada campaniei de desfăşurare, această perioadă este de o săptămână, maxim două, atunci când sunt urmărite în permanenţă şi sunt schimbate aceste momeli, acestea având avizul DSP Vrancea”, spune Adrian Grosu, purtător de cuvânt Direcţia de Dezvolatre Servicii publice Focşani.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea care spun că nu au cadrul legal prin care să îşi dea acordul pentru împrăştierea acestor substanţe toxice pe domeniul public. Şi nici ei nu cred că pericolul este foarte mare.

Nu este indicat, aşa este, dar nu există altă cale să facem deratizare. Este normal să le pună acolo unde există rozătoare, dar poate nu chiar în parc”, spune dr. Marina Maiorov, şef Departament DSP Vrancea.

Focșănenii nu sunt de acord cu această metodă:

- Mă gândesc că ar trebuie puse nişte afişe ceva.

- Păi cum să pună acolo, trebuia pusă undeva unde să nu ajungă copiii, chiar nici câinii, chiar nici pisicile.

- Eu sunt de acord cu aşa ceva, dar să le şi sigilaţi, ca să nu intre copiii cu mâna, să intre pe o gaură numai un şoblan.

Medicii avertizează că substanţa din cuşti poate afecta grav sănătatea dacă intră în contact direct cu pielea.

„Pot apărea tulburări digestive prin scaune diareice, chiar hemoragice, vărsături, afectare hepatică şi ulterior, după absorbţie, pot apărea afectări la nivel cerebral, renal care în cazuri nefericite pot duce la decesul persoanei”, avertizează Valentin Boldea, medic.

În luna martie, municipalitatea va începe o nouă campanie de exterminare a rozătoarelor din oraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri