Cardurile de credit aduc datorii mari. Românii au adunat restanţe de 530 de milioane de lei

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-1

Aproape toate băncile oferă carduri de credit, cu ajutorul cărora românii îşi pot face cumpărături online. Vrăjiţi de promoţii şi de iluzia că totul este mai simplu aşa, mulţi ajung să cumpere orice în rate. Puţini sunt însă atenţi la costurile pe care le plătesc dacă nu apoi ratele la timp.

Un card de credit trebuie folosit pentru cumpărături pe termen mediu, nu pentru cumpărături de produse pe care le cumpărăm imediat. Când ajungem să folosim cardul de cumpărături pentru a achiziţiona mâncarea de mâine ... nu pentru asta a fost creat. Băncilor le convine pentru că îşi iau comision”, explică Dragoş Nichifor, broker.

Aşa se face că, în acest moment, românii au acumulat restanţe de 530 de milioane de lei doar din plăţile cu carduri de credit. De exemplu, o bancă are 33.000 de clienţi cu carduri de credit, din care 20% au întârzieri la plata ratelor.

Banca solicită rambursarea până la un anumit termen şi, în funcţie de data la care oamenii încasează salariile, atunci când omul a întârziat 30 de zile putem fi siguri că nu este vorba doar despre o întârziere legată de data la care îşi încasează salariul”, spune Eduard Possler, director în cadrul unei bănci comerciale.

Mulţi români uită însă de costurile usturătoare ce apar când cumpără cu ajutorul cardului de credit, dar nu plătesc la timp rata. Dobânda medie la un card standard, cu o limita de credit de 5.000 de lei este de circa 25% pe an, dar ajunge şi la 30% dacă banii sunt retraşi de la bancomat.

„Această dobândă se va calcula la numărul de zile. Dacă un client retrage astăzi o sumă de bani - 100 de lei – şi mâine seară vrea să pună banii înapoi va plăti o dobândă pentru cele două zile, timp în care banii au fost retraşi din cont”, explică Bianca Ioniţă, director în cadrul unei bănci comerciale.

Din cele 14 milioane de carduri emise de bănci în România, 2,2 milioane sunt de credit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri