Care sunt joburile viitorului

Data publicării:
munca birou

Jumătate dintre locurile de muncă ar putea fi afectate de automatizare şi  „digitalizare”! Ce înseamnă asta? Când copiii de astăzi vor crește, joburile de acum nu vor mai exista, aşa cum le ştim. De aceea, avertizează cei din companiile de recrutare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei trebuie să ia rapid măsuri. Altfel, vom avea elevi premianţi care vor deveni şomeri de lux!

Acestea sunt doar câteva dintre meseriile care se vor schimbă complet, pentru că în maximum 20 de ani tehnologia îşi va face simţită prezenţa în orice domeniu, spun reprezentanţii celor mai importante agenţii de recrutare a forţei de muncă, precum Bestjobs, Ejobs sau Hipo. Spre exemplu, medicii vor butona aparate tot mai complicate, profesorii vor înlocui cretă şi buretele cu gadgeturi sofisticate, în timp ce bucătării vor pregăti delicatese în cuptoare controlate de la distanţă.

„Aşa cum îi învăţăm pe copii să treacă stradă, să respecte regulile de circulaţie, aşa trebuie să îi învăţăm cum trebuie să folosească calculatorul”, afirmă Bogdan Pismicenco, reprezentant companie software.

„Nu va exista job în România, care să nu aibă o puternică componentă tehnologică”, spune Alin Chiriac, organizator Hour of Code în România.

„Dacă acum 10 ani era de dorit să avem cunoştinţe de calculator, acum este obligatoriu în orice job, în orice post care presupune muncă la birou”, spune Leonard Rizoiu, Project Manager LEOHR.

„Observăm o creştere fantastică în zona de IT, unde se caută foarte mult personal”, afirmă Laura Chiculiţă, director de marketing eJobs România.

„Până în 2020 vom avea cu 8 milioane mai multe joburi decât oameni care ar putea să le acceseze, în domeniul IT”, spune Alin Chiriac, organizator Hour of Code în România.

„Noi cei trecuţi de 20 de ani, fie de vârstă, fie de activitate, într-adevăr acceptăm mai greu toate aceste resurse, pentru că nu suntem obişnuiţi să lucrăm cu ele”, spune Leonard Rizoiu, Project Manager LEOHR.

„Ce este bine în momentul de faţă este că avem la „one click away” informaţie pe care o putem consuma şi din care putem creşte”, spune Laura Chiculiţă, director de marketing eJobs România.

Reprezentanţii companiilor de recrutare susţin că şcoală ar trebui să fie principala responsabilă de promovarea tehnologiei în rândul elevilor.

„Şcoală, educaţia trebuie să meargă în zona asta şi cred că este foarte important să se introducă în programa obligatorie din de ce în ce mai multe programe care să îi familiarizeze pe cei mici cu zona de tehnologie şi robotică”, precizează Laura Chiculiţă, director de marketing eJobs România.

„Sistemul de învăţământ în general ar rebui să asculte sistemul economic care este este foarte dinamic şi să pregătească specialişti pentru necesităţile pe care piaţă muncii le are acum”, adaugă Leonard Rizoiu, Project Manager LEOHR.

„Cu siguranţă vor dispărea locuri de muncă, având în vedere că tehnologia va rezolva foarte multe taskuri, dar în acelaşi timp şi vor apărea foarte multe, pentru că va fi nevoie de specialişti care să poată să interpreteze, să gestioneze ceea ce rezolva zona de tehnologie. Şi meseriile pe care copiii le preferă când sunt mici, medic, avocat - cu siguranţă se vor dezvolta în aceeaşi direcţie”, spune Laura Chiculiţă, director de marketing eJobs România.

„Noi recomandăm tuturor statelor şi implicit şi Guvernului României să investească mult mai mult în acesta directe, prin crearea de cursuri sau de pachete pentru copii încă de la clasele primare”, afirmă Bogdan Pismicenco, reprezentant companie software.

Până când Ministerului Educaţiei va introduce programarea pe lista materiilor obligatorii, multe ONG-uri şi firme private din România au decis să se alăture unei iniţiative globale, care are că scop apropierea celor mici de tehnologie şi programare.

„Hour of Code este un eveniment ce îşi propune să îi atragă pe oameni, în special pe cei tineri, către tehnologie. Vrea să le arate tuturor că programarea este simplă, că oricine poate să înveţe măcar bazele şi că prin acest eveniment poate să încerce o ora în care incercesa îşi descopere această pasiune”, spune Alin Chiriac, organizator Hour of Code în România.

În SUA, Hour of Code este deja o tradiţie, sprijinită la nivel înalt. Anul trecut, unul din trei elevi a luat parte la acest eveniment.

„În acest weekend am fost mândru să mă alătur elevilor, profesorilor, oamenilor de afaceri şi organizaţiilor non-profit care fac un nou pas pentru a susţine programarea în şcolile americane”, declara Barack Obama.

Şi în ţară noastră Ora de Programare începe să devină un eveniment tot mai accesat. Mai ales după ce în sprijinul organizatorilor au venit multe vedete.

Dacă în primul an la Hour of Code au participat 80.000 de elevi, în 2015 a fost depăşit pragul de 400.000. Iar acum sunt aşteptaţi cel puţin 600.000 de copii.

„Avem profesori în comune din ţară, care ne spun, singurul motiv pentru care reuşesc să îi aduc pe copiii asta la şcoală este promisiunea că vineri îi las să se joace, ceea ce le-aţi oferit voi la Ora de Programare”, spune Alin Chiriac, organizator Hour of Code în România.

Programarea va schimba complet piaţă muncii, atât în lume, cât şi în ţară noastră. Deşi pentru mulţi schimbările par de domeniul SF-ului, cei născuţi după anul 2000 abia le aşteaptă! În plus, joburile viitorului, vor fi mult mai bine plătite.

„I-aş sfătui în afară de a caută să se angajeze în marile corporaţii, dacă au idei extraordinare să încerce să le pună în aplicare prin nişter startupuri. Să înceapă să producă aici şi să nu se ducă să lucreze neapărat pentru companiile multinaţionale”, spune Bogdan Pismicenco, reprezentant companie software.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri