Cașcavalul de Brădet, produsul românesc cu un gust unic apreciat chiar și de Charles de Gaulle

Data publicării:
CASCA

Cașcavalul de Brădet a devenit cunoscut acum 100 de ani, iar locuitorii din comuna Brăduleţ duc si astăzi tradiția mai departe. Gustul deosebit al cașcavalului a fost apreciat chiar și de Charles de Gaulle.

Președintele Franței a fost încântat de produsul expus, în 1969 la Salonul Internaţional al Alimentaţiei de la Paris.

Soţii Ionescu fac caşcaval de Brădet de când se știu. Reţeta au preluat-o de la părinți, care, la rândul lor, o ştiau de la părinţii lor. Au perfecționat-o an de an şi au mărit producția.

Caşcavalul lor se vinde acum în toată ţara. „Nu este ușor, trebuie să ai o răspundere să nu greşeşti că dacă îl lași prea mult se trece și nu poți să îl mai faci, dacă nu e ajuns la maturitate iar ai stricat și totuși trebuie să arate bine ca să poți să îl comercializezi, să îl vinzi”, a spus Gabriela Ionescu.

„Este o tradiție de peste 100 de ani de când se face. Ei au mai încercat ulterior să ne mai copieze să ne mai fure „patentul”,dar nu au reușit pentru că nu iese”, a spus Ion Ionescu.

Rețeta strămoșească spune că în lapte se pune doar cheag natural. Se obţine apoi un caş moale care se lasă o zi la scurs, într-o pânză.

Ultima etapă înainte de a avea o bucată de cașcaval de Brădet este afumatul. Gustul unic e dat de fumul de rumeguş de brad și de arin care învelește cașcavalul timp de 3 zile. „Prima dată, internațional, când s-a vorbit de cașcavalul de Brădet a fost... la un târg internațional când președintele Franței, de la standul românesc a gustat cașcavalul de Brădet. A devenit o tradiție și o continuăm și în special și cu ajutorul cetățenilor”, a spus Alecu Evlampie, primar comuna Brăduleţ.

În comuna Brăduleț, majoritatea locuitorilor se ocupă cu oieritul și cu prepararea cașcavalului. Oamenii se mândresc cu produsul lor și spun că este ecologic. Pe piață au apărut multe firme care produc „caşcaval de Brădet”, însă localnicii susțin că nu se compară cu cel pe care ei îl prepară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri