Căsnicii distruse de violenţă. Peste 12.000 de femei sunt agresate în fiecare an de partenerii lor

Data publicării:
femei singure -Mediafax Foto-Octav Ganea

Alina are 40 de ani şi ultimii 10 au fost iadul pentru ea. Bărbatul cu care s-a căsătorit din dragoste a devenit un monstru după ce băutura şi drogurile au pus stăpânire pe el. A îndurat caznele până acum trei luni, când a aflat de existenţa Centrului pentru Femei Abuzate. Şi-a luat băiatul de clasa a noua şi a plecat de acasă.

„Mă lovea, mă lua de păr, dădea cu pumnul, cu picioarele. Ultima oară m-a trântit în faţa uşii acolo, în stradă, de nu ştiam ce e cu mine”, spune ea.

O poveste la fel de tristă are şi Ioana, care a ajuns la Centrul pentru Femei Abuzate luna trecută. Nu a mai suportat umilinţele la care o supunea bărbatul cu care a trăit mai mult de 15 ani. A găsit adăpost, dar nu şi linişte.

„Aici dacă vii flămând ţi se oferă ceva de mâncare, vii desculţ, ţi se oferă de încălţat, eşti foarte bine primit, dar sincer nu este ca la casa ta, ca acolo unde îţi doreşti să fie bine pentru tine şi pentru copil”, spune ea.

Femeile care ajung la centru au parte de consiliere psihologică şi juridică, iar copiii lor primesc rechizite pentru grădiniţă sau şcoală. Specialiştii de aici le găzduiesc trei luni şi încearcă să le ajute să pornească o viaţă nouă.

„Le îndreptăm către cursurile gratuite care se fac la AJOFM sau ONG care oferă acele cursuri pentru recalificare şi pentru ajutorul întocmirii unui CV, în condiţia în care nu au un loc de muncă”, spune Mariana Robea, directorul Centrului pentru Femei Abuzate din Galați.

Psihologii le sfătuiesc pe femeile abuzate de parteneri să rupă total legătura cu bărbaţii care le lovesc. Ca să îi ţină departe pe agresori, e bine să depună plângere la poliţie şi să obţină ordin de restricţie. Şi cu niciun preţ să nu facă greşeala să îi ierte pe cei care le chinuie, pentru că vor trece din nou prin suferinţe.

Sunt dependente de mediu. Au credinţe puternice care vin din familile de origine care sună: femeia trebuie să fie supusă bărbatului”, spune psihologul Ramona Lişman.

Statisticile spun că în primele nouă luni ale anului, la numărul de urgenţă au sunt 130 de mii de femei care cereau ajutorul poliţiei pentru că erau agresate de parteneri. Doar 12 mii dintre ele au şi depus plângere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri