Plata indemnizației de 35.000 de euro, suspendată pentru verificări

Data actualizării: Data publicării:
bani teancuri

Beneficiarul celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului din România este un tată. Bărbatul are 33 de ani şi este om de afaceri în Sibiu. Are mai multe proprietăți agricole în județul Brașov și o firmă de consultanță privind fondurile structurale și pentru dezvoltare rurală. Bărbatul a obţinut în ultimul an, ca persoană fizică autorizată, venituri de peste 2,2 milioane de lei. Plata indemnizaţiei de creştere a copilului pentru luna iulie a fost suspendată, pentru ca inspectorii Fiscului să verifice veniturile declarate.

Ioan Boţa, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi Sibiu: „Nu există suspiciuni, veniturile au fost confirmate şi de ANAF Sibiu. Dar pentru verificări suplimentare am întârziat o lună această plată.”

Beneficiarul, a cărui identitate este protejată, a fost de acord cu acest control. Din venitul declarat, de peste 2,2 milioane de lei pe an, bărbatul a plătit impozit de 16% pe venit, contribuţie la sănătate şi la pensie.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „În funcţie de decizia acestuia pentru contribuţia la pensii, taxele sunt undeva de la 500.000 de lei până la 525.000 de lei.”

Venit: 2.245.896 lei/an

16% impozit pe venit: 359.343 lei/an

5,5% contribuţie sănătate: 123.524 lei/an

10,5%-25,3% contribuţie pensie: 16.890 - 40.697 lei/an

Total taxe: 499.757 - 523.564 lei/an

Indemnizaţie: 1.909.008 lei/an

Pe baza acestor venituri, barbatul ar urma sa încaseze de la stat, ca indemnizaţie pentru creşterea copilului, aproape 2 milioane de lei într-un an.

Nu este singurul beneficiar căruia statul îi plăteşte sume substanţiale. În Bucureşti, un părinte primeşte 94.000 de lei pe lună, iar în Constanţa un altul are dreptul la 75.000 de lei lunar.

Ministerul Muncii a prezentat o statistică prin care arată că 0,17% dintre cei peste 142.000 de beneficiari încasează o treime din bugetul alocat pentru indemnizaţiile de creştere a copilului.

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii. „Nu se pune problema ca acest guvern să taie sau să plafoneze indemnizaţia. Ce ne propunem e să vedem cum s-au făcut estimările în Parlament, iniţial, şi să vedem foarte clar ce se impune să se facă de către Parlament, forul care a iniţiat această măsură.”

Aleşii nu sunt dispuşi sa îşi asume vreo modificare în an electoral.

Rovana Plumb, deputat PSD, fost ministru al Muncii: „Guvernul are obligaţia de a găsi sursele de finanţare pentru a fi implementată această lege.”

Impactul bugetar pentru plata indemnizaţiilor de creştere a copilului a fost de 70 milioane lei în luna iulie, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri