Ce înseamnă să fii tele-salariat

Data publicării:
telesalariat shutterstock_385838017
Foto: Shutterstock

Românii care vor munci de acasă se vor numi tele-salariaţi, adică pot munci de oriunde vor şi îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu, cu ajutorul laptopului sau al unui smartphone conectat la internet. Precizările apar în proiectul de lege adoptat miercuri de executiv şi care va ajunge în Parlament.

Anunţul Guvernului că munca la domiciliu ar putea fi reglementată şi în România îi bucură atât pe angajatori, cât şi pe cei care deja au optat pentru un loc de muncă din fotoliu. În proiectul de lege adoptat de executiv apare conceptul de tele-salariat, adică acela care munceşte în afara unui loc de muncă organizat de angajator, prin intermediul telefoanelor inteligente şi al internetului. Avantajele programului ar fi flexibilitatea şi, cel mai important, economisirea timpului, dar și a resurselor de către angajat și angajator.

Camelia s-a înscris acum un an și jumătate în proiectul "Work from home" pe care îl oferă compania unde lucrează. O zi pe săptămână lucrează de acasă şi astfel economiseşte cel puţin 2 ore din timpul pe care l-ar petrece în trafic.

„Pentru mine, beneficiile unui astfel de program sunt evidente. Cel mai mare este acela că salvez timpul de la serviciu către casă, circa 2 ore, 2 ore şi jumătate, depinde de trafic. Un al doilea avantaj este acela că pot să stau într-un mediu plăcut şi cunoscut mie. Şi un al treilea avantaj este că programul îmi oferă foarte multă flexibilitate de a mă conecta cu colegii mei de serviciu din orice loc”, spune Camelia Oprea. „Important pentru noi, în compania noastră, sunt obiectivele, target-urile pe care le atingem şi să ne respectăm deadline-urile. Prin urmare, acest tip de flexibilitate îmi oferă posibilitatea de a fi mai productiv. Cel puţin mie mi-a adus acest avantaj”, adaugă tânăra.

În compania unde lucreaza Camelia, Programul „Munca de acasă” funcționează din 2015 și a strâns peste 500 de angajați care o zi din săptămână muncesc de acasă.

„În sfârşit avem un cadru legal, în care este mai clar stipulat că există acest concept și că firmele pot să-l aplice. E bine că legislaţia începe să ţină pasul cu realitatea. A început deja demult. Însă este laudativ, cu siguranţă. Aşteptăm, însă, să vedem forma finală a legii şi cum va fi aplicată”, spune Daniela Vercellino, director HR.

Specialiștii spun că reglementarea acestui tip de muncă era necesară, în condițiile în care este tot mai populară în România.

„Prin acest proiect de lege se stabileşte expres că la încheierea contractului individual de muncă, în formă scrisă, acesta trebuie să cuprindă câteva elemente esenţiale, lipsa acestora conducând la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale de la 2.000 la 5.000 de lei. Adică precizarea că salariatul muncește de acasă, în regim de tele-muncă și cu normă întreagă. În plus, se specifică perioada și intervalul orar în care angajatul își desfășoară activitatea”, explică Marius Petruț, avocat pentru dreptul muncii.

„Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator pentru că se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanți şi parcul auto. Iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îţi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa profesională şi personală”, arăta Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, în ședința de guvern.

Proiectul de act normativ urmează să fie trimis în Parlamentul pentru dezbatere și vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri