Ce se întâmplă cu miile de construcţii începute şi abandonate

Data publicării:
cladiri abandonate

Inspectoratul de stat în construcţii a verificat anul trecut 65 de mii de cladiri şi a descoperit nereguli la 30% dintre acestea nereguli.

Octavian Brener, şef birou control şi inspecţie ISC: „Principalele deficienţe şi nereguli, nerespectarea autorizaţiei de construire, a proiectelor tehnice şi detaliilor de construcţie”.

Amenzile sunt derizorii spun specialiştii, iar obţinerea autorizaţiilor dura prea mult astfel ca lucrările nu puteau începe când dorea investitorul.

De exemplu, cine construieşte fără autorizaţie sau nu a terminat la timp lucrările riscă amenzi între o mie şi 100.000 de lei.

Mulţi proprietari de clădiri nefinalizate au găsit însă portiţe de a se feri de aceste sancţiuni. De pildă, dau jos de pe clădiri plăcuţele care anunţă termenele de finalizare.

Legea prevede că dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile se prescrie în 2 ani, de la data săvârşirii faptei, iar cum pe clădiri nu sunt scrise termenele, autosesizarea autorităţilor este aproape inexistentă.

Octavian Brener: „Şi noi ca inspectorat ... ne confruntăm cu mari probleme de personal. Inspectoratul de stat poate doar să anunţe prefectura care apoi să meargă în instanţă”.

Iar dacă se ajunge aici orice intenţie de a continua construcţia este amânată, până la decizia finală a judecătorilor.

Alexandros Ignatiadis, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „În majoritatea cazurilor avem situaţii foarte complexe de litigii, multe straturi de proprietari şi asta le face foarte complicate”.

Nu doar încălcarea legii a blocat multe construcţii. În unele cazuri dezvoltatorii au fost loviţi de efectele crizei financiare.

Florin Furdui, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Sunt 3 elemente care fac o astfel de structură interesantă, unul locaţia, dacă e interesantă ca poziţie, doi situaţia litigiului dacă se poate rezolva şi trei costul”.

Pentru ca imobilele neterminate au fost ridicate într-un moment în care preţurile materialelor şi al terenurilor era unul ridicat, clădirile nu mai sunt acum profitabile. De asta nici nu îşi găsesc cumpărători iar proprietarii decid să nu le continue deocamdată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri