Ce spun românii despre „revoluția fiscală”

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Guvernul se pregăteşte să modifice Codul fiscal prin Ordonanţă de urgenţă în şedinţa de azi. Deşi coaliţia aflată la guvernare spune că modificările vor aduce mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor, românii nu par să fie foarte optimişti. Iată ce au răspuns în această dimineaţă oamenii reporterilor Digi24.:

-În principiu nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Știm cu toții că nu este în avantajul angajaților trecerea aceasta a contribuției de la angajator.

-Este clar că se vor complica lucrurile sau va fi destul de complicat până ne vom obișnui și asa.

-Este complicat, adică dacă se va întâmpla ce au spus ei că vor face, acea lege, probabil toate salariile vor scădea. Adică facem matematică și atunci salariile se duc în jos, din păcate. Vedem acum ce vor face angajatorii.

-E dezastru. E ceva mizerabil.

*

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului, după ce a fost amânată de două ori. „Revoluția fiscală” a fost criticată atât de sindicate, cât și de patronate. Ședința de Guvern, programată inițial pentru ora 15.00, a fost reprogramată pentru ora 13.00.

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...