Ce trebuie să faci în cazul în care ești atacat de un câine

Data publicării:
caini maidanezi agerpres-1

 

Foto: Agerpres

Cea mai bună metodă de reducere a atacurilor câinilor agresivi este dresajul. Stăpânul trebuie să-și dreseze câinele și să-i protejeze pe ceilalți ținându-și animalul în lesă, de preferat cu botniță în cazul celor agresivi. Însă, sunt mulți stăpâni de animale care nu țin cont de aceste reguli.

De ce atacă? În cazul bicicliștilor sau a celor care aleargă, atacurile câinilor sunt provocate de mișcare. Dar, în cele mai multe cazuri, câinii atacă pentru că sunt speriaţi. Printre semnele care ar trebui să te avertizeze asupra unui eventual atac se numără lătratul, mârâitul, poziţia plată a urechilor sau ridicarea lor bruscă.

Cum poți evita să fii mușcat

Trebuie să rămâi calm, este sfatul pe care îl oferă celebrul dresor, Cesar Millan. În niciun caz nu trebuie să întorci spatele și să fugi, pentru că aceste animale au un puternic instinct de vânătoare, iar fuga le va activa acest reflex. Încearcă să nu le arăți frică sau anxietate, nu țipa și nu lovi câinele. Un câine agresiv se așteaptă ca victima sa să devină stresată înainte de atac, spune dresorul. Astfel, dacă reușești să-ți păstrezi calmul și să preiei controlul situației, câinele va da înapoi.

De asemenea, evită contactul vizual. Așază-te într-o poziție laterală față de animal, fără însă a-l pierde din priviri.

Dacă ai în mâini obiecte precum o umbrelă sau un băț, plasează-l în fața ta, pentru a te impune și pentru a-ți marca teritoriul. Astfel îi vei transmite câinelui că nu vrei să-i acaparezi teritoriul și că tot ce vrei este să îți aperi locul tău. Păstrează-ți calmul și cere-i câinelui să te respecte, arătându-i că nu îți este teamă de el.

În momentul în care câinele va înțelege că nu reprezinți o amenințare pentru el, te va lăsa în pace. 

Ce trebuie să faci când ești atacat

Dacă ești avertizat și ai timp de reacție, cea mai simplă metodă de a scăpa nevătămat este să-i oferi câinelui un obiect pe care să-l poată mușca. O haină, geantă sau un pulover, întinde-l ușor către animal. Dacă acesta se va năpusti asupra lui, vei obține câteva clipe pentru a te retrage și pentru a scăpa de pericol.

În cazul unui atac, protejează-ți fața, gâtul și pieptul, îți recomandă Cesar Millan. Dacă ești mușcat, încearcă să nu tragi mâna sau partea corpului de care ești mușcat pentru a nu agrava rana, rupând carnea. Folosește-te de mâini pentru a te elibera din strânsoare. Prinde-l de picioare și ridică-l de pe pământ.  De asemenea, te poți folosi de greutatea corporală pentru a-l obliga să renunțe la atac. 

După atac, consultă un medic pentru a primi îngrijirile necesare și astfel să eviți infecțiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri