Cea mai murdară apă de pe litoralul românesc

Data publicării:
mare costinesti

Cea mai murdară apă, plină de bacterii, este în Costineşti. La polul opus, cea mai curată este între Mamaia şi Năvodari.

„Aici avem o probă fără bacterii coliforme şi Escherichia Coli şi aici o probă cu Escherichia Coli”, arată probele dr. Camelia Cristu, medic de laborator la DSPJ Constanța.

Apa mării este în anumite zone de pe litoralul românesc plină de bacterii E.Coli. Medicii atrag atenţia că turiştii pot pleca acasă cu boli digestive grave dacă înghit din greşeală apa mării. Cei mai expuşi sunt copiii.

Turiştii din staţiunea Costineşti se scaldă într-o mare foarte murdară. În această zonă, concentraţia de bacterii este cea mai mare de pe întreg litoralul românesc.

Aici, specialiştii au găsit în aproape fiecare millitru de apă pus la microscop câte o bacterie.

„E murdară, pentru că nici oamenii nu sunt atenţi. Eu am observat oameni care, în loc să se ducă la toaletă... ţuşti în mare!”, spune un turist.

„Chiar aseară am observat, când am ieşit cu familia pe faleză, se lua toată mizeria cu un excavator şi o aruncau în mare”, dezvăluie o femeie.

Bacteriile periculoase se dezvoltă cu rapiditate atunci când mediul este propice.

 „S-a datorat supraaglomeraţiei care a existat în perioada de vârf de sezon, temperaturii crescute a mediului, atât a aerului, cât şi a apei”, explică dr. Gabriela Căruceru, de la DSPJ Constanţa.

Cea mai curată apă este în partea de nord a litoralului. Zona este una exclusivistă şi este nu foarte aglomerată.

Între stațiunea Mamaia și Năvodari este cea mai bună apă pentru îmbăiere, conform raportului făcut de DSP Constanța. Asta pentru că această apa este puțin mai rece, iar bacteriile nu supraviețuiesc foarte mult timp.

„În comparație cu zona aia de acolo și cu aia de colo, mi se pare mai curată și plaja, și marea”, confirmă un turist.

Specialiştii analizează apa mării de două ori pe lună. Începând din acest an, rezultatele sunt trimise şi Comisiei Europene, iar ştacheta e foarte ridicată când vine vorba de standardele care trebuie respectate. Dacă până anul trecut România accepta o concentraţie cu E.coli de 2.000 de unităţi la 100 de mililitri de apă, Uniunea Europeană impune acum o concentraţie de 20 de ori mai mică!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri