Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştiti la angajare

Data publicării:
Official Doping Center For Athens 2004 Olympic Games
Foto: GettyImages

Milioane de români sunt la muncă în străinătate, dar nu toţi au parte acolo de locul de muncă pe care îl aşteptau. Mulţi constată, când ajung la noul serviciu, că nu sunt condiţiile descrise la angajare şi că nu sunt respectate contractele pe care le-au semnat. Un îndemn din partea celor care cunosc piaţa muncii: nu vă uitaţi numai la cât de mare e salariul, informaţi-vă bine ce trebuie să faceţi în schimbul lui!

Primul pas pe care românii trebuie să-l facă pe drumul spre alte ţări este.. informarea.

Dominique John, preşedinte Federaţie Sindicală Germania: „Dacă mergeţi în altă ţară să munciţi trebuie să vă informaţi cât de bine posibil. Trebuie să vă informaţi despre drepturile pe care le aveţi în ţara respectivă. Cred că ar fi un lucru bun şi dacă v-aţi înscrie într-un sindicat cât de repede după ce veniţi în Germania. Acest lucru măcar vă oferă puţină protecţie”.

Consilierii de peste hotare spun că niciodată nu trebuie să luaţi în calcul plecarea făăr a avea un contract de muncă.

Letiţia Turk, consilier Frankfurt: „Să verifice dacă primesc un contract de muncă, ce fel de contract de muncă primesc. În cazul în care primesc un contract de muncă în limba germană, fie în România, fie în Germania să încerce să traducă conţ?inutul contractului pentru a vedea exact ce clauze contractuale urmează să semneze”.

Înainte de a pleca la munca în străinătate, românii ar trebui să apeleze la o agenţie de recrutare serioasă pentru a şti exact unde urmează să lucreze şi în ce condiţii. Astfel, ricurile de a fi exploataţi vor scădea considerabil.

Iar cazurile nu sunt deloc puţine. Numai în Germania, aproape 3.000 de români cer ajutor anual.

Szabolcs Sepsi, consilier Dortmund: „Foarte mulţi oameni care vin la noi la consiliere povestesc despre tratamente abuzive, despre ore suplimentare neplătite, despre salarii neplătite, despre accidente de muncă neînregistrate. Mai ales în unele branşe, în Germania de exemplu, industria cărnii, construcţii, curăţenie, agricultură putem vorbi chiar despre abuz sistematic împotriva multor muncitori din Europa Centrală şi de Est”.

Letiţia Turk, consilier Frankfurt: „Sunt foarte mulţi români care iau decizia de a pleca la muncă în străinătate, în Germania printre alte ţări, fără a se informa în prealabil despre modul în care urmează să lucreze în Germania şi condiţiile de muncă care îi vor aştepta acolo”.

De cealaltă parte, oamenii recunosc că au un singur reper: banii.

Potrivit cifrelor de la Organizaţia Naţiunilor Unite, în acest moment muncesc în străinătate aproape 4 milioane de români. Cei mai mulţi sunt în Italia, Spania şi Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri