Cel mai mare parc inaugurat la Ploieşti: fără cişmele, cu chiuvete nefuncţionale şi alei care duc spre nicăieri

Data publicării:
parc-main-daciana ilie news.ro



FOTO: Daciana Ilie/ news.ro

Reprezentanţi ai mai multor partide politice - unii dintre ei candidaţi, alţii veniţi tocmai de la Bucureşti să onoreze cu prezenţa lor evenimentul - au participat sâmbătă la inaugurarea Parcului Municipal Ploieşti, care ar trebui să fie cel mai mare parc din oraş. De la ceremonia organizată după toate regulile unei inaugurări nu au lipsit soborul de preoţi care să binecuvânteze parcul, spectacolul susţinut de copii în costume populare, panglica tricoloră tăiată în aplauzele asistenţei venite cu microbuzul pus la dispoziţie de partid şi nici discursurile. Au fost chiar şi steguleţe tricolore şi baloane. Neavând baloane cu ziua potrivită, Primăria Ploieşti a anticipat puţin şi a împărţit din stocul pentru 1 iunie.

La ceas festiv, autorităţile locale le-au reamintit ploieştenilor că parcul municipal din vestul oraşului este o realizare de 70 de milioane de lei, făcută print-un proiect cu fonduri europene, în cadrul căruia, au subliniat vorbitorii, Ploieştiul nu a trebuit să dea bani înapoi la Uniunea Europeană.

Niciunul dintre oficialii care au luat cuvântul pentru a arăta importanţa acestei realizări nu şi-a amintit sau nu a amintit însă în discursul său că Ploieştiul a pierdut 20 de milioane de lei pentru că proiectul nu a fost finalizat la termenul stabilit în contract. Cele patru milioane de euro care ar fi putut fi primite de la bugetul european au fost asigurate, în final, de la bugetul local al oraşului pentru ca parcul să poată fi terminat, iar UE să nu ceară înapoi banii daţi pentru acest parc.

Ca să ajungă în parc, ploieştenii trebuie să iasă din oraş, să intre pe DN 1 - centura de vest a Ploieştiului - şi apoi să ajungă în zona parcului. De ce e nevoie de o asemenea ocolire? Pentru că  drumul care făcea legătura între oraş şi parc este blocat. Acolo se construieşte un pod peste o cale ferată, tot printr-un proiect european, care ar fi trebuit terminat la 31 decembrie 2015, dar care nu este nici acum gata. Autorităţile speră să-l inaugureze peste patru luni. Aşadar, ca să ajungi în parc trebuie să ai autoturism şi rovinietă sau să treci pe jos printr-un şantier. În ceea ce priveşte alternativa oferită de transportul public, aceasta nu există deocamdată, scrie news.ro.

FOTO: Daciana Ilie/ news.ro

Cei care trec peste inconvenientul legat de transport şi se încumetă totuşi să ajungă în parcul de la vestul Ploieştiului sunt departe de a găsi acolo o oază de răcoare şi de relaxare. În primul rând, pentru că nicăieri în parc nu este umbră. Deşi construcţia parcului a început în urmă cu peste patru ani, copacii au fost plantaţi în ultimele luni, iar aceştia sunt atât de firavi că te întrebi dacă vor rezista până la toamnă. Câteva exemplare de thuia par să-şi dea obştescul sfârşit încă de pe acum.

Graba autorităţilor de a inaugura parcul n-a mai lăsat constructorilor timp să-şi adune toate cele folosite la lucrări. Ici-colo vezi resturi de polistiren, câte un sac doi de materiale sau câteva unelte folosite de muncitori. 

Multe dintre aleile parcului nu sunt finisate, iar unele duc spre nicăieri. Nicăieri în cel mai bun caz, pentru că pot fi şi cazuri mai rele, în care aleea se termină într-un tomberon cu gunoi sau într-un lan de iarbă.

Spaţiile pentru copii sunt puţine şi mici, iar cel destinat pasionaţilor de skateboard este amplasat chiar în mijlocul unei zone cu iarbă mare şi deasă, pentru că nicio alee nu leagă acea zonă de restul parcului. Lacul amenajat într-o parte a parcului seamănă mai degrabă cu o piscină mai mare, iar singura operă de artă, un monument placat cu faianţă albă, suferă grav la capitolul finisaje, observă trecătorii.

Cei care merg în parcul municipal din Ploieşti trebuie să fie prevăzători şi să vină cu apă sau suc de acasă. Pentru că este un parc construit din fonduri europene, în incinta acestuia nu se pot desfăşura activităţi de comerţ, explică primarul interimar. Iar proiectanţii nu şi-au dat seama că într-un parc e nevoie şi de cişmele cu apă potabilă, aşa că pe multele hectare pe care se întinde parcul nu a fost amenajată nici măcar una. Şi poate că e mai bine aşa fiindcă dacă nu bei apă ai mai mari şanse să nu ai nevoie la toaletă. Nu de alta, dar toaletele nou-nouţe au deja probleme. Chiuvetele sunt înfundate, la unele apa curge, în timp ce la altele nu. Cât despre WC-uri, în unele cazuri acestea pot fi folosite doar dacă o găseşti pe femeia de serviciu, care nici măcar la inaugurare n-a vrut să-şi dea scara din dreptul vasului de toaletă, şi o rogi să-ţi elibereze locul.

Reportajul integral, însoțit de o galerie foto și de video, îl puteți citi pe news.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri