Cele mai frecvente forme de hărțuire întâlnite în școlile din România

Data publicării:
elevi bac


Din acest motiv, peste o mie de adolescenţi au cerut anul trecut ajutorul specialiștilor de la linia gratuită Telefonul Copilului. Tinerii au povestit cum sunt umiliți de colegi și chiar de profesori. Şi pentru că le este ruşine să ceară ajutor, unii ajung la episoade depresive și gânduri de sinucidere.

Poreclele, tachinările şi jignirile despre aspectul fizic sau statutul social sunt cele mai frecvente forme de hărțuire întâlnite în școlile din România.

Fenomenul se manifestă mai ales la elevii de gimnaziu și liceu. „Îi pun o poreclă unui copil în funcție de un defect fizic. Evident că rolul profesorului este esențial în această situație pentru că el trebuie să intervină primul, în special profesorul diriginte”, spune Mariana Comăniță, profesoară.

Problema principală este că nu se vorbește suficient de mult despre asta și atunci toate acele cazuri nu ajung în atenția noastră, în atenția autorităților”, afirmă Cătălina Florea, director la Asociația Telefonul Copilului.

Pentru educarea de la vârste mici a respectului şi colegialităţii, o organizație nonguvernamentală a lansat o campanie video şi online destinată preşcolarilor. Reprezentanţii organizaţiei susţin că astfel scade riscul ca, mai târziu, unii să devină agresori şi alţii victime. 

Se va retrage social, va dezvolta simptome diverse fizic și psihic, de la stări de agitație, de izolare, stări de plâns, apatie, până la refuzul de a merge la școală. Se poate ajunge la gânduri de suicid, tentative sau suicid”, a spus Cristina Fulop, psiholog. 

În România funcţionează o linie telefonică gratuită la care copiii pot reclama dacă sunt victime ale unor agresiuni. Operatorii spun că foarte mulţi copii se plâng că sunt ţinta umilirii din cauza sărăciei, a problemelor din familie şi chiar din cauza neadaptării la modă sau la noile tehnologii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri