Cerințele părinților care se opun vaccinării

Data publicării:
vaccin_digi

Au sărit scântei şi la a doua parte a dezbaterii legate de Legea Vaccinării. Cei mai vocali au fost cei care resping ideea ca părinţii să fie obligaţi să-şi imunizeze copiii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii promit că proiectul legii ar putea fi modificat în funcţie de propunerile primite.

În Constituţie scrie aşa: "dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Aliniatul 2: Statul... Mă lăsaţi să vă răspund? Păi mă lăsaţi. "Statul ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Din punctul de vedere al statului...”, a sspus un directorul din Ministerul Sănătății.

Cei mai mulţi au insistat pe o singură idee - decizia de a vaccina sau nu un copil trebuie să fie a părinţilor, nicidecum a statului.

„Nu sunt împotriva vaccinului. Sunt atâtea persoane care au copii afectaţi de vaccin şi nu vreau să ajung în locul lor. Este dreptul meu să decid pentru copilul meu”, a spus una dintre femeile aflate la dezbatere.

„Cine dă timpul înapoi acum patru ani? Nu mai am banii necesari. Sunt consumată ca individ. Nu mai am curajul să mai fac un copil la 38 de ani pentru că nu mă pot uita în ochii copilului cel mare să-i spun: pe ăsta mic nu îl vaccinez că pe tine te-am nenorocit”, spune o altă mamă.

Mai mult, ideea de a fi sancţionaţi penal dacă refuză imunizarea nu li se pare echitabilă atât timp cât nici producătorii vaccinurilor şi nici statul, deocamdată, nu răspund în faţa legii în cazul unor eventuale complicaţii.

„Ceea ce m-a convins pe mine să nu îmi vaccinez copilul sunt două aspecte. Primul aspect: companiile farmaceutice care produc vaccinul nu îşi asumă, în scris, răspunderea legală pentru siguranţa propriilor lor vaccinuri”, spune un alt părinte.

Reprezentanţii MinisteruluI Sănătăţii spun că proiectul ar putea fi modificat în urma dezbaterilor.

Grupul de lucru care a elaborat legea va anliza toate propunerile transmise până acum şi cu siguranţă va elabora şi finaliza un proiect de lege mult mai bun. Astfel încât toţi copiii să poată beneficia de acest drept al vaccinării şi de a ne asigura că nu vom mai fi în situaţia de a avea atât de multe îmbolnăviri”, afirmă Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii.

„Este foatrte important să îşi colecteze informaţiile din surse sigure, din surse avizate. Să fie raţionali în deciziile pe care le iau. Astăzi nu am mai fi avut o astfel de dezbatere dacă aceste lucruri s-ar fi petrecut. Trebuie ca fiecare dintre noi să ştim să discernem grâul de neghină şi să ne luăm deciziile în consecinţă”, adaugă Adriana Pistol, reprezentant al ministerului Sănătăţii.

Oricum, ultimul cuvânt în cazul Legii Vaccinării îl vor avea parlamentarii.

Nu pot să ascund că sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea aparea copii nevaccinaţi care ar putea pune în pericol sănătate şi viaţa copiilor lor”, declară Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Proiectul Legii vaccinării a fost pus în dezbatere publică la începutul lunii aprilie şi ar fi trebuit încheiată pe 20 mai. Cum însă au fost sute de români care s-au înscris pe listă la dezbatere, termenul a fost depăşit.

Pe de altă parte, în Germania, țară care de asemenea se confruntă rujeolă, părinții vor trebui să plătească 2.500 de euro dacă refuză să-şi vaccineze copiii, potrivit unui proiect de lege analizat acum de guvernul de la Berlin.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri