Cine are voie să-i amendeze pe șoferii vitezomani?

Data publicării:
politist rutiera amenda circulatie radar-1

Temă interesantă pentru toţi şoferii: cine poate să dea amenda pentru depăşirea vitezei? Poliţiştii care fac înregistrarea video sau colegii lor care află prin staţie pe cine să oprească? Decizia va fi luată de judecătorii de la Înalta Curte şi va obliga poliţiştii să se conformeze după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Problema a fost ridicată de un şofer care a cerut justiţiei să se pronunţe în acest caz.

Chestiunea amenzilor pentru viteză a ajuns în atenţia instanţei supreme după o sesizare făcută la Tribunalul Caraş Severin de un avocat.

El a contestat o amendă de circulaţie pe motiv că nu poate să fie sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală. Asemenea practici sunt frecvente la Poliţia Rutieră: echipajul care are aparat de măsură anunţă prin staţie colegii ce maşină trebuie să oprească.

În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”, spune Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul sesizării.

Argumentul şoferului care cere ca Înalta Curte să tranşeze, definitiv, procesul, este că legislaţia rutieră impune ca sancţiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea”, relatează Andreea Georgescu, reporter Digi24.

„Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte”, arată judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului.

A trimis-o mai departe la Înalta Curte, care va lua o decizie la începutul anului viitor.

Magistraţii sunt oricum obişnuiţi cu contestaţiile făcute de şoferi împotriva amenzilor date de poliţiştii de circulaţie. Anul trecut, la cele şase judecătorii din Bucureşti s-au deschis aproape 5.000 de asemenea procese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri