Cioban din Deveselu, dat în judecată. „Oile deranjează. Tot bipăie, tot se freacă de gardul lor”

Data actualizării: Data publicării:
oi-deveselu

Ce a fost mai întâi, oaia sau scutul antirachetă? La această întrebare trebuie să răspundă magistraţii Tribunalului Olt, după ce un cioban a fost dat în judecată de autorităţile locale pentru că are saivanul prea aproape de baza americană de la Deveselu. Omul susţine că străinii au venit peste oile sale şi cere despăgubiri ca să le mute. Autorităţile locale invocă o lege care prevede că nu se poate construi nimic la mai puţin de 4 kilometri de scutul antirachetă.

La marginea comunei Stoieneşti, pe câmpul de la graniţa cu Deveselu, un saivan de oi a devenit motiv de dispută între autorităţile locale, MApN şi un cioban.

Noi am discutat cu dumnealui, am spus că trebuie să-şi ia saivanul de acolo, să şi-l demoleze și să se instaleze în altă parte. Saivanul şi oile omului deranjează activitatea lor. Care, pe bună dreptate, au nişte senzori şi tot bipăie, tot se freacă de gardul lor”, spune Damian Alexandru, primarul localităţii Stoieneşti.

Reprezentanţii Bazei NATO de la Deveselu nu au vrut să comenteze subiectul, însă există o lege care reglemantează modul în care se poate construi în apropierea obiectivului militar. Orice construcţie ridicată pe o rază de 4 kilometri în jurul unităţii militare are nevoie de avizul Ministerului Apărării Naţionale.

Saivanul ciobanului este la doar 30 de metri de gardul unităţii militare. Consiliul Local Stoeneşti şi MApN au dat ciobanul în judecată şi îi cer să mute adăpostul de animale.

Omul, la rândul lui, susţine că saivanul e acolo de dinainte de unitatea militară şi refuză să plece fără să fie despăgubit.

Localnicii îi ţin partea:

- Cu ce să deranjeze, pă ce e soldaţi acolo mulţi? E pază. Ori fi mai multe rachete decât oi... ha ha!

- Nu înţeleg ce o să facă câteva oi acolo pentru armata americană, nu pot să-mi dau seama aşa ceva.

- Şi-a băgat nişte bani acolo, a făcut o investiţie ceva, nu vine (vin, corect – n.r.) americanii... că noi suntem puternici hai să-i luăm omului.

Ciobanul a refuzat să fie filmat dar susţine că a ridicat saivanul în 2008. Legea privind zona de securitate din jurul bazei militare a fost dată în 2013. Magistraţii Tribunalului Olt trebuie să decidă acum cine a fost primul: oaia sau scutul.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri