Ciorbea, alertat de invazia mistreților și șacalilor din Vâlcea

Data actualizării: Data publicării:
Avocatul Poporului VIctor Ciorbea zambeste, in fata sediului institutiei
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația din județul Vâlcea, unde mistreții, șacalii și vulpile pun mari probleme agricultorilor, atacând animalele din gospodării. Victor Ciorbea verifică eventuale încălcări ale dreptului la viață și la integritate fizică și psihică, dreptului la ocrotirea sănătății și dreptului la mediu sănătos.

170110_CIORBEA_PG_01_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Situația a fost prezentată, conform unui știri a agenției de presă Agerpres, din 7 august 2017, de către președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care a subliniat că este necesar să se treacă la intervenții, în condițiile legii, pentru diminuarea efectivelor acestor animale sălbatice. Conform relatărilor din presă, în ultimii ani, migrația mistreţilor din alte fonduri cinegetice şi creşterea numărului de şacali şi de vulpi - ultimele cunoscute ca principali vectori de răspândire a rabiei creează mari probleme, cu precădere în sudul județului Vâlcea. Mistreții pot ataca atât adulți, cât și copii. În stațiunea Călimănești-Căciulata au fost văzuți mistreți circulând la lăsarea serii în dreptul izvoarelor termale, fapt ce este deosebit de grav, având în vedere că în stațiuni sunt oameni de diverse vârste, precum și părinți cu copii”, se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului.

În urmă cu două săptămâni, șeful CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, vorbea despre o „invazie” la care sunt supuși cetățeanii din județ.

„Este vorba de această invazie, acest atac continuu al porcilor mistreți asupra gospodăriilor cetățenilor. Este vorba despre lucruri foarte grave care se întâmplă și atacuri ale acestor șacali mai ales în sudul județului. (...) Din cauză că s-au înmulțit foarte mult acești șacali au încep să împingă vulpile spre gospodării și atacă (n.r. — gospodăriile) și vulpile și șacalii. (...) Vânătorii spun că iepurii sunt pe cale de dispariție, fazanii la fel. (...) Nu cred că trebuie să așteptăm să se întâmple vreo nenorocire cu vreun cetățean al județului. (...) Județul Vâlcea arată noaptea ca un județ în război, cu focuri aprinse, cu cauciucuri arse (...). Eu vă asigur că voi fi foarte ferm", declara Constantin Rădulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri