Clădiri retrocedate, bolnavi scoși în stradă

Data publicării:
spital timisoara captura 18 07 2015

Mai multe spitale din Timişoara şi-au pierdut în ultimii ani sediile în urma proceselor de retrocedare. Un exemplu este Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal care a ajuns pe mâna clanului de romi Cârpaci. Iar secţia Spitalului de Copii a fost câştigată în instanţă de clanul Stancu. Împreună, cele două familii au pus stăpânire pe 144 de clădiri din oraşul de pe Bega. Retrocedările dubioase au adus la Timişoara procurorii DNA, care au început o anchetă, în primăvară.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei: Sunt anchete în derulare. Iarăşi, nu Primăria le face, ci le fac organele în drept. Nu avem înca concluzii. Este regretabil că s-au putut întâmpla astfel de lucruri, în maniere cel puţin dubioase.

Clanul Cârpaci a devenit proprietar pe imobilul Clinii de Oncolgie în 2006. Şapte ani au avut la dispoziţie autorităţile locale pentru a găsit un sediu adecvat. Nimeni nu s-a preocupat însă de soarta bolnavilor. Când a venit momentul evacuării, în 2013, soluţia salvatoare a fostinternatul unui liceu.

„Până acum doi ani în clădire era un internat şcolar. Însă din cauza retrocedărilor şi a lipsei de spaţiu, locul elevilor a fost luat de medicii şi pacienţii Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara”, transmite corespondentul Digi24 Caterina Ledrer.

50.000 de euro au fost investiţi până acum în clădire, pentru a o transforma într-un spaţiu potrivit cu destinaţia. Mulţi dintre bolnavii internaţi trec însă prin încercări grele.

Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timișoara: Principala problemă pe care ne dorim să o rezolvăm în acest an este montarea unui lift. Este o clădire cu mai multe etaje şi sigur, ţinând cont de patologia respectivă, este normal să montăm un lift.

O situaţie similară se regăseşte şi la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara. Unitatea a pierdut, tot în 2006, imobilul unde funcţiona Secţia de Pneumologie şi laboratorul. Acestea au fost mutate într-o altă clădire. Acum pacienţii şi cadrele medicale se plimbă dintr-un sediu în altul.

Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Timișoara: Pentru spital presupune o logistică în plus, mașini, pentru care acuma s-au efectuat câteva achiziții, problema aproape rezolvată. Dar asta presupune costuri, presupune costuri de combustibil și mai ales transportul pacienților este dificil.

Pe lista instituţiilor care şi-au pierdut sediile ca urmare a retrocedărilor mai sunt Liceul de Arte Plastice şi Clinica de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri