Clujenii vor decide cum să fie cheltuit bugetul oraşului

Data actualizării: Data publicării:
cluj

Locuitorii din Cluj-Napoca pot decide cum se va cheltui o parte a bugetului local. Primăria face un referendum online pentru aprobarea investiţiilor făcute din banii proveniţi din taxe şi impozite locale. Proiectele care primesc cele mai multe voturi vor fi începute anul viitor.

Clujenii vor decide cum vor cheltui autorităţile locale peste două milioane de euro pentru modernizarea oraşului în 2018. Cetăţenii vor propune proiecte, iar cele mai votate 15 idei vor deveni realitate.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Este prima administrație locală din România care implementează proiectul de bugetare participativă online.”

Localnică: „Consider că toţi cetăţenii ar trebui să se implice activ în tot ceea ce înseamnă organizarea oraşului, deci cu siguranţă ideea este foarte bună.”

Localnică: „Mă gândeam că mă întrebaţi, sigur mi-ar plăcea să se facă parcări că mă doare cel mai tare acum.”

Sunt şase domenii mari, în care clujenii pot decide, de la infrastructură, şi până aplicaţii pentru telefoanele mobile care să uşureze comunicarea cetăţenilor cu autorităţile.

Cei care îşi doresc ca de exemplu o stradă să devină pietonală pot să realizeze un proiect şi să îl înscrie pe site. Proiectele vor fi analizate de angajaţii primariei vreme de două luni, iar apoi, va veni rândul clujenilor să le voteze pe cele mai bune 15. Înainte de a debuta online, proiectul primăriei a fost testat acum patru ani.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „A durat un an întreg şi s-a desfăşurat offline. Au avut loc o serie de întâlniri şi evenimente organizate pentru locuitorii cartierului Mănăştur a fost stabilirarea ca prioritate a reabilitării cinematografului Dacia.”

O companie IT din oraş a pus la punct, gratuit, site-ul pe care clujenii vor putea propune proiecte pentru oraşul lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri