Cod Fiscal modificat. Scutiri de taxe pentru veterani

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat, miercuri, că Executivul a adoptat OUG privind Codul fiscal prin care se reintroduc scutirile de taxe pentru veterani şi soţiile acestora în cazul imobilelor şi terenurilor deţinute în comun, revenindu-se astfel la situaţia de la finalul anului 2015.

BANI PORTOFEL

Iolu a precizat că modificările rezolvă problemele semnalate de veterani, văduve, persoanele persecutate politic şi cele deportate.

Astfel, veteranii şi soţiile lor vor avea deduceri de 100% privind plata impozitelor pe clădiri şi terenuri, precum şi un mijloc de transport la alegere, deţinute în comun, însă în cazul imobilelor şi terenurilor deţinute alături de o terţă persoană reducerea se va aplica doar cotei părţi.

Scutirea urmează să se aplice şi altor categorii de persoane cu statut special, urmând să fie restabilite facilităţile fiscale acordate până la finalul anului trecut.

"În cazul veteranilor şi al văduvelor de război, ministerul propune scutirea integrală de la plata impozitelor pentru clădirile şi terenurile deţinute în comun cu soţii/soţiile acestora, precum şi pentru un mijloc de transport, la alegere. Pentru persoanele persecutate din motive politice şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi soţii/soţiile acestora, scutirile se acordă pentru locuinţa de domiciliu, terenul aferent acesteia şi pentru un mijloc de transport, la alegere", a precizat ministerul.

Concret, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă completează articolele 456, 464 şi 469 din noul Cod Fiscal.

"Scutirea (de impozit n.r.) se acordă integral pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate (...), deţinute în comun cu soţul sau soţia. În situaţia în care o cotă-parte din clădiri aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţinută de aceşti terţi", prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În 10 august, ministrul Finanţelor, Ancu Dragu, a declarat că situaţia veteranilor va fi reglementată printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Scandalul anulării scutirilor de taxe pentru veterani a pornit de la modificările aduse Codului Fiscal, de la interpretarea acestora sau de la Normele de aplicare.

Guvernul Ponta a eliminat din vechiul Cod Fiscal prevederea referitoare la scutirea de impozit pentru imobilele deţinute de soţi, introducând una generală, care viza imobilele în coproprietate.

La rândul său, Cabinetul Cioloş a precizat, în Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, că, în cazul coproprietăţii, scutirea se aplică doar pentru cota-parte deţinută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri