Cod galben de ninsori. Porturile de la malul mării, închise. Primele probleme din cauza zăpezii

Data publicării:
480666509

UPDATE 10.00 Măsuri pentru dezăpezire 

Ninge puternic şi în Capitală, la această oră. Autorităţile s-au reunit încă de aseară într-un comandament de urgenţă şi au stabilit cum să intervină pe durata codului galben de ninsori şi viscol. Muncipalitate dă asigurări că nu vor fi probleme în Bucureşti. 

Potrivit unui comunicat al CNADR, ca urmare a datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie care prognozează precipitații mixte, ninsori și risc de producere a poleiului în intervalul 26.12.2014, ora 20.00 – 27.12.2014, ora 20.00, în judeţele Alba, Sibiu, Brașov Covasna, Harghita și Mureș, pe drumurile naţionale şi europene, CNADNR SA acţionează preventiv împrăştiind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.

„Atenţionăm participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza ploilor abundente şi a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede. De asemenea, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante”, se arată în comunicatul CNADR. 

CNADNR recomandă tuturor șoferilor să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă. 

Rugăm participanţii la trafic să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360. De asemenea, reamintim participanţilor la trafic că pot furniza şi obţine informaţii despre starea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA www.cnadnr.ro”, se mai arată în comunicat. 

5000 de oameni, fără curent electric 

În Argeş, zăpada de peste noapte a adus şi primele probleme. Peste cinci mii de oameni din opt localităţi nu au energie electrică. Pe mai multe şosele s-a format polei, aşa că mare atenţie dacă porniţi la drum.

Mădălina Epure, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, a declarat la Digi24 că au căzut câțiva copaci și un autotren derapat. „Principala problemă o reprezintă alimentarea cu energie electrică, din cauza vremii e posibil să mai dureze până ce această problemă se va remedia. Opt localități sunt afectate și peste cinci mii de abonați au rămas fără curent electric”, a spus Mădălina Epure.


VALURI URIAȘE LA MALUL MĂRII 

La malul mării au apărut deja primele probleme din cauza vremii. Toate porturile maritime de la noi din ţară au fost închise.

Vântul suflă cu putere la Constanţa şi plouă încă de aseară. Toate porturile maritime şi fluviale de la Marea Neagră sunt închise. Asta înseamnă că navele care se află la cheu trebuie să îşi întărească legăturile, să fie mereu pază pe ele iar cele aflată în radă trebuie să se ancoreze.

În plus, operaţiuni portuare sunt suspendate. În larg, vântul suflă cu forţă, ceea ce înseamnă o viteză care poate ajunge chiar şi la 70 de kilometri pe oră. Valurile sunt uriaşe.

Ating 4/5 metri înălţime. Potrivit Port State Control, porturile au fost închise începând din această dimineaţă, cu ora 4.00 şi nu sunt şanse să fie redeschise curând. Potrivit meteorologilor, astăzi, la malul mării nu este exclus să ningă.

Potrivit Administrației Naționale de Meterologie, în unele zone din România stratul de zăpadă a depășit deja 50 de centimetri.


UPDATE. 27.12.2014 - 8.00 Ninge în Transilvania, în partea de nord a Moldovei, dar şi partea de sud a ţării. La Sibiu s-au depus deja câţiva centimetri de zăpadă. Ninge de ore bune şi la Braşov, precum şi în staţiunile de pe Valea Prahovei.

Potrivit codului galben de ninsoare şi viscol în vigoare de aseară, vremea de iarnă se va resimţi în 31 de judeţe şi în Capitală. Meteorologii spun că pe alocuri, stratul de zăpadă poate ajunge să măsoare şi 20 de centimetri, iar vântul va atinge la rafală 70 de km la oră.

Avertizarea va expira la ora 20, dar o altă atenţionare de ninsori şi vânt puternic va intra în vigoare mâine seară şi va fi valabilă până luni la ora 23. Al doilea val de vreme de iarnă va aduce nu doar ninsori deosebit de abundente şi ger.  


Avertizarea este valabilă din 26 decembrie, ora 20 până în 27 decembrie, ora 20 și se vor semnala ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte, polei. 

În intervalul menţionat, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, ce va depăşi local 20 cm.

În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii de vineri 26 decembrie spre sâmbătă 27 decembrie şi în Muntenia şi Oltenia, precipitaţiile vor fi mixte şi, izolat, vor fi depuneri de polei. 

Vântul se va intensifica în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăşi 45...55 km/h, viscolind temporar ninsoarea. 

În intervalul 28 decembrie, ora 20 – 29 decembrie, ora 23 se vor semnala ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte, polei. 


Începând de duminică seara (28 decembrie) ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei. 

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri