Cod galben de ninsori şi vânt. „Vineri noapte va ninge în Bucureşti. Este posibilă emiterea unui cod portocaliu”, spune directorul ANM  

Data publicării:
iarna ninsoare - meteo-1.ro

Vremea este mohorâtă în cea mai mare parte a ţării şi doar pe spaţii mici cad precipitaţii slabe în sud-vestul ţării. Acestea sunt sub formă de ploaie în zonele joase de relief şi ninsoare la munte. Vântul este alert mai ales în sud şi la altitudini mari, unde la rafală se depăşesc 50...55 km/h şi chiar sunt în vigoare mai multe atenţionări cod galben. Cel mai cald este în Dobrogea unde s-au atins 10 grade Celsius, în timp ce în Capitală sunt 8 grade.

Până sâmbătă vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. Ele vor prefera sudul, estul şi centrul ţării. Vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu putere mai ales în regiunile sudice şi sud-estice. În aceste condiţii valorile termice rămân modeste şi nu mai trec de 8 grade Celsius.

Din a doua parte a zilei de sâmbătă ninsorile se restrâng treptat către sud, dar la început vântul rămâne alert. În privinţa temperaturilor, acestea vor creşte uşor, astfel că luni vor fi apropiate de normal şi se vor situa între 3 şi 11 grade.

Locuitorii Capitalei vor avea vreme mohorâtă şi rece până la sfârşitul săptămânii. Vor fi maximum 4 grade, dar se vor resimţi mult mai puţine din cauza vântului puternic şi a precipitaţiilor. Acestea mâine vor fi mixte, apoi vor predomina ninsorile.  

Situaţia se îndreaptă la începutul săptămânii viitoare când apare soarele, iar temperaturile mai câştigă câteva grade, iar vântul se anunţă liniştit. 

ION SANDU: „Vineri noapte va ninge în Bucureşti. Este posibilă emiterea unui cod portocaliu”

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, că vineri noapte va ninge în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar dacă vântul va depăşi 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii.

Preşedintele ANM a spus că, la nivel european, au fost emise coduri roşii în ţări precum Italia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, unde se aşteaptă cantităţi mari de precipitaţii, asociate cu vânt.

„În România, deocamdată este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în Bucureşti, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la oră. Ne aşteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilometri pe oră şi va ninge să emitem nişte coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenţionării cod galben la nivel naţional să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

El a precizat, în cadrul videoconferinţei, că vremea rea va persista până sâmbătă după-amiază. 


Între orele 13:00 și 19:00 pe arii extinse în judetul Olt, (inclusiv municipiile Slatina şi Caracal) se vor semnala intensificări ale vântului ce pot atinge la rafală 60-70 km/h.

Între orele 11:10 si 17:00 în Bucureşti, judeţele Ilfov, Teleorman şi local în judeţele Argeş şi Dâmboviţa se vor semnala intensificări ale vântului ce la rafală vor depăşi viteze de 55...65 km/h.

În intervalul 05 martie, ora 13 – 06 martie, ora 16 este valabil și codul galben de ninsori. 

În intervalul menţionat, vor cădea precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În zona montană şi în regiunile sud-vestice vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi, îndeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zăpadă. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 15... 20 l/mp şi izolat 30...35 l/mp.

În Dobrogea, sudul Munteniei şi al Moldovei vor predomina ploile, iar în restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va depăşi la rafală 60 km/h, viscolind ninsoarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri