#Colectiv | Un an. Un minut şi o secundă

Data actualizării: Data publicării:
colectiv2

A lăsat în urmă 64 de morţi, sute de răniţi şi o ţară înmărmurită. De atunci a trecut un an. Mii de minute de întrebări fără răspuns şi luni de chin şi suferinţă. După un an, lupta pentru o viaţă normală se dă, în continuare, între Bucureşti şi spitalele din Bruxelles. O bătălie care e departe de a fi încheiată. Pe toţi îi leagă ceva, iar acel ceva nu e suferinţa din Colectiv. Cel mai important lucru e să nu uităm ce a fost acolo, e mesajul pe care azi îl transmit supravieţuitorii din Colectiv.

Pentru a comemora tragedia care a îndoliat o ţară întreagă, Digi24 a realizat documentarul „Un an. Un minut şi o secundă”.

Mariana Oprea (Tedy), Nelu Brînduşan, Marian Leuşteanu, Andreea Ursu, Adriana Apostol, Silviu Ciocanelli şi Raluca Chiţiga au suportat pierderea iubiţilor şi prietenilor, şi-au văzut corpul transformat şi modelat şi au trebuit să se obişnuiască cu o nouă ordine de viaţă. Au dus lupte cu sistemul şi cu propria conştiinţă. Au reînvăţat să trăiască şi să se bucure de soarele devastator, de ploaia liniştitoare şi de culoarea propriilor trupuri. Cu dinţii încleştaţi şi cu mâinile bandajate au mers, de fiecare dată, înainte.

Silviu Ciocanelli - 21 de ani, student la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică. A stat două luni în comă. Când s-a trezit, era la un spital din Rotterdam. În ultimul an, Silviu a fost doar nouă zile în ţară. În prezent, locuieşte în Bruxelles unde face terapie. Aici, este programat la noi operaţii şi nu va veni în România nici în lunile viitoare.

Mariana Oprea (Tedy) - 29 de ani, arhitectă. În prima lună şi jumătate de la incendiu a fost sedată mai tot timpul. A stat într-un spital din Viena. A revenit în ţară după patru luni şi, de atunci, se tratează în România. După încheiere filmărilor, Tedy a reuşit să îşi facă tatuajele pe claviculă şi scalp.

Andreea Ursu - 32 de ani, administrator la o clinică. A stat nouă luni în Spitalul Militar din Bruxelles. De a doua zi de la revenirea în România, s-a dus la serviciu. Face zilnic recuperare la nivelul mâinilor. Zilele următoare, este programată pentru o nouă evaluare în Belgia.

Adriana Apostol - 27 de ani, voluntar. În 7 noiembrie a ajuns la Bruxelles, în comă. În prezent este tot în capitala Belgiei, într-un centru de tratament ambulator. La două zile după ce echipa Digi24 a plecat din Bruxelles, a suferit noi operaţii la nivelul capului şi mâinilor. Pe 30 octombrie, va fi la comemorarea de la Colectiv.

Raluca Chiţiga - 23 de ani, masterandă la Universitatea Bucureşti. În incendiu, Raluca l-a pierdut pe Alexandru, logodnicul ei. Urmau să se căsătorească în 2017. A fost tratată la Spitalul Bagdasar-Arseni, două luni. Urmează tratament de recuperare la Spitalul Militar din Bruxelles. Va reveni în ţară zilele următoare pentru a fi alături de familia lui Alexandru.

Marian Leuşteanu - 45 de ani, basistul trupei Monarhy. A fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni, de unde a fost externat la sfârşitul anului trecut. A continuat recuperarea în ţară. În urma tragediei toboraşul trupei - Costi Ignat a murit. Pentru că nu poate sta departe de muzică, Marian cântă la bas alături de un grup de prieteni. În fiecare miercuri seară se întâlnesc şi urcă pe scenă într-un club de pe lângă parcul I.O.R. Doreşte să refacă trupa.

Nelu Brîndușan - 45 de ani, organizator de concerte. A fost internat la Spitalul Militar Doctor Agrippa Ionescu, din Capitală. La 11 luni de la tragedie a organizat primul festival rock, al cărui logo a fost realizat de Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, care a decedat în urma incendiului din Colectiv. Primul lucru pe care îl face când ajunge la locaţie se uită după stingătoare şi după zonele de evacuare.

Urmăriți în materialul video de mai sus mărturiile lor cutremurătoare despre cum le-a schimbat viața incendiul de la Colectiv și cum au reușit să supraviețuiască, mai ales psihic.

Urmăriți AICI și documentarul marca Digi24 realizat la patru luni de la producerea tragediei. „Un minut și o secundă” a fost difuzat la 1 martie 2016.

Citiți și: Opinie. Ce s-a schimbat după #Colectiv?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri