Comuna din România unde populaţia întinereşte: "Aici fenomenul este cu totul altul"

Data publicării:
comuna stiuca crop 18.08

Aflată la optzeci de kilometri de Timișoara, comuna Știuca are în jur de două mii de locuitori şi o medie de vârstă de 28 de ani. Localnicii, majoritatea etnici ucraineni, au numeroşi copii, iar tinerii nu pleacă departe de casa părinţilor, după ce se căsătoresc. 

David, Florin, Maria, Ruben și Abel sunt doar cinci din cei 13 copii ai familiei Priala. Cei mai mari s-au stabilit deja la casele lor, tot în comuna Ştiuca.

Andrei Priala este poștașul satului Știuca de peste 20 de ani. Soţia lui, Maria, are grijă de copiii care nu lipsesc niciodată din casă. „Mâncarea o facem cu toții. Ne ajutăm unul pe altul și când sunt mai în grămadă mâncăm mai cu poftă”, a spus Maria Priala, soția lui Andrei Priala. 

Pierdută printre coline, comuna este formată din patru sate, dar cel mai dezvoltat este Știuca. Localnicii au apă potabilă, canalizare, drumuri asfaltate și Internet. Tinerii lucrează în construcții sau pleacă în străinătate, iar după ce strâng bani se întorc la Ştiuca unde îşi ridică o casă şi îşi fac o familie.

Anul acesta, de exemplu, am avut 210 de copii, elevi aici și 56 de preșcolari. Mă refer la satul Știuca”, a spus Nicolae Benzar, directorul Școlii Generale Stiuca. „În toată țara multe sate dispar, dar aici în comuna Știuca fenomenul este cu totul altul. Populația este în creștere”, spus Vasile Bejera, primar comuna Știuca. 

Aproape toți localnicii sunt de etnie ucraineană. Bunicii şi părinţii lor au venit din Maramureş şi s-au stabilit la Ştiuca în anii '60.

Este un teren mai fertil decât în Maramureș. Ei au plecat de acolo pentru un trai mai bun. Aici în zona Banatului au găsit un trai mai bun, au găsit oameni ospitalieri”, a declarat Mariana Brașoveanu, președinte Uniunea Ucrainenilor din România, organizația locală Știuca. 

Din cele 400 de case ale satului, 350 sunt ridicate în ultimii 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri