Concurs de spart ouă de Paște, într-un sat din Sălaj

Data publicării:
oua ciocnite

Localnicii din satul Rus s-au pregătit intens pentru ciocotă. Obiceiul de ciocnit oră roşii în prima zi de Paşte este vechi de peste 150 de ani. În timpul competiţiei fiecare participant speră să spargă cât mai multe ouă, pe care să le ducă mai apoi acasă.

„Se iau ouăle de la găinile care nu ies la iarbă pentru că nu au suficient calciu cele mai tari și de acolo încolo cu norocul”, spune un participant.

Cel mai vechi „ciocotar” din sat este Ghiţă Bora. A intrat pentru prima dată în joc în 1960. De atunci, în fiecare an se pregăteşte cu zeci de ouă.

„Ouăle se aleg din iarna din februarie, martie. Se pun în faina de malai am citit într-un almanah din 1944 că ouăle puse în făina de mălai rezista un an”, spune Ghiţă Bora, localnic.

În satul Rus, tradiţia s-a transmis din generaţie în generaţie, iar cei mici au început deja să îşi aleagă din timp ouăle pentru „ciocotă”.

„Am un ou de gaină, cu ăsta am spart vreo șapte ouă”

La „ciocotă” participă şi preotul paroh din sat.

Aici în fața bisericii cum era și odinioară, așa este și astăzi. Oamenii rămân în fața bisericii, nu pleacă acasă, au venit pregatiți cu coșulețele cu ouă”, spune Alexandru Bandea, preot paroh.

Cei mai norocoşi dintre localnici au plecat acasă şi în acest an cu coşurile pline cu ouă de Paşte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri